Др Мирослав Черни о тренутном стању најмлађих Бачкопаланчана

Са којим проблемима се јављају деца у дечију амбуланту Дома здравља "Др Младен Стојановић" у Бачкој Паланци?

БАЧКА ПАЛАНКА – Др Мирослав Черни, педијатар, каже да се у дечију амбуланту Дома здравља „Др Младен Стојановић“ у Бачкој Паланци, деца се највише јављају због варичела, Парвовируса Б19, као и са вирусним обољењем које изазива БРНУ вирус.


Према речима др Чернија, Парвовирус Б19 је честа вирусна инфекција код деце, али је ове године, због наглог отопљења почела нешто раније. Ова инфекција се одликује карактеристичним осипом без поремећаја општег стања. Инкубација траје 4-14 дана. Продромална фаза се карактерише главобољом, кијавицом, лако повишеном тмпературом, фарингитисом и малаксалошћу. На образима се јавља осип који је веома врућ и црвен. Развија се током 24 сата, а ако има повишене температуре, обично је умерена. Осип се може проширити на тело у облику шара, а обично нестаје током 6-10 дана. Након тога, ако се дете прегреје или иде на сунце, осип се може вратити по рукама или ногама током следећих неколико недеља.

Када је БРНУ вирус у питању, доктор Мирослав Черни каже да овај вирус изазива болест шака, стопала и уста, и да је овде реч о ентеровирусу који се налази у дигестивном тракту.

„Инфекција се лако преноси преко секрета из носа, пљувачке и раница из уста, прљавих руку и највише преко контаминираних играчака“, каже доктор Мирослав Черни и додаје да овај вирус највише захвата предшколски узраст деце, и то деца старости две, три године, која не умеју добро самостално да оперу руке.

Инкубација траје од 5 – 6 дана, а од симптома је присутна температура до 38 степени, праћена повремено главобољом, болом у грлу, честим одбијањем оброка, а код мале деце и појавом кашастих столица.

„Другог или трећег дана болести јавља се осип на шакама, стопалима и у устима, који личи на пликове. Терапија је симптоматска. Болест траје око 10 дана и пролази без компликација“, наводи др Черни.

Што се тиче варичела, доктор каже да је број деце са овим обољењем нешто већи у овом периоду и додаје да се у амбуланту такође јавља и мањи број деце са убодом крпеља, али да до сада није регистрован ни један случај лајмске болести.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here