Превентивни прегледи и у ДЗ „Др Младен Стојановић – недеља (07.04.)

У недељу (07.04.) од 08 до 15 сати

1927

БАЧКА ПАЛАНКА – Дом здравља „Др Младен Стојановић“ ће и у недељу (07.04) превентивне прегледе (Skrining), који подразумевају примену неког прегледа или теста, код особа без симптома, а у циљу што ранијег откривања одређене болести.

Превентивни прегледи биће организовани у недељу (07.04.) од 08 до 15 сати, у око 170 здравствених установа Сиром Србије. Грађани ће моћи да ураде ЕКГ и мерење крвног притиска уз контролу лекара и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви.

Заказивање није потребно, грађани само треба да дођу до здравствене установе. ЕКГ и мерење крвног притиска радиће се у амбулантама опште праксе у периоду од 08-15 сати, а вађење крви је организовано у служби за лабораторијску дијагностику, такође у периоду од 08-15 сати.

Болест срца и крвних судова водећи су узрок обољевања и умирања у Србији и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност.

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима. Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here