Besplatan upis u Narodnu biblioteku „Veljko Petrović“

Povodom Meseca knjige koji se obeležava svake godine u oktobru

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ dugi niz godina, kao i sve ostale biblioteke u Srbiji, tradicionalno obeležava oktobar kao Mesec knjige.


Druga polovina meseca oktobra i prva polovina novembra posvećeni su ovom značajnom događaju. Iako se ove godine zbog epidemioloških mera neće održati Sajam knjiga u Beogradu, to nije sprečilo NB „Veljko Petrović“ u Bačkoj Palanci da za korisnike organizuje niz aktivnosti u slavu knjige.

Na Odeljenju za odrasle korisnike, krajem oktobra održaće se radionica posvećena velikom prosvetitelju Dositeju Obradoviću. U okviru obeležavanja Meseca knjige predviđena je i radionica sa učenicima srednjih škola posvećena Vuku Karadžiću i njegovom velikom doprinosu srpskoj književnosti i jeziku.

I ove godine, tradicionalno, sugrađani imaju mogućnost besplatnog upisa u biblioteku do kraja oktobra meseca.

Odeljenje za Odrasle korisnike se u oktobru obogatilo sa novih 88 naslova od kojih,  preporučuju sledeće naslove: „Nemeza“ Filipa Rota, „Kihot“ Salmana Ruždija, „Razum“ Rudolfa Slobode, „Dugodnevnica“ Miloša Latinovića, „Poslednja vezirova noć“ Konstantina Petrovića i druge.

Kao mesto koje čuva kulturno nasleđe i promoviše svest o kulturnom identitetu lokalne zajednice, u biblioteci se nalaze raznovrsni i bogati fondovi koji se čuvaju na Zavičajnom odeljenju. Fond knjiga ovog Odeljenja broji trenutno 2290 naslova monografskih publikacija i svakodnevno se uvećava. Publikacije se tematski odnose na različite aspekte života u bačkopalanačkoj opštini, a autori knjiga su između ostalih i palančani koji su nekada živeli i stvarali u našoj sredini.

Manifestacija “Mesec knjige” obeležena je na Zavičajnom odeljenju odabirom knjiga Nikolausa Hepa za skeniranje i digitalnu obradu. Reč je o knjigama koje su štampane tridesetih godina prošlog veka i čuvaju se u jednom primerku. Da bi ih zaštitili od habanja i sačuvali za buduće naraštaje, digitalizacija će knjigama “150 godina Bačke Palanke” i ”Priče iz prošlog veka”, produžiti vek, a generacijama čitalaca pružiti uvid u prošlost grada.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here