Preporuka knjiga Narodne biblioteke „Veljko Petrović“

BAČKA PALANKA: Iz NB Veljko Petrović iz Bačke Palanka, iz Odeljenja za odrasle, izdvojili su tri knjige kao preporuku za čitanje. 


„Fatih-Harabije“ Pejami Safa

Pejami Safa majstorski nas vodi od stanice do stanice istanbulske tramvajske linije
Fatih-Harbije, provodi nas kroz neizdržive boli ostarelog i onemoćalog
Nerimaninog oca, kroz ustreptalost i opijenost mlade devojke, kroz čežnju njenog
verenika, kroz učmalost i smirenost Fatiha i užurbanost i privlačnost Harbije.
Roman Fatih – Harbije objavljen je 1931. godine i predstavlja vernu sliku turskog
društva toga doba. Pisac u njemu obrađuje psihološka i kulturološka trvenja između
savremenog života i života u kojem dominiraju stare, tradicionalne vrednosti. Iako
se ova tema veoma često sreće i u drugim delima ovog pisca, kritičari smatraju da je upravo u ovom delu najbolje obrađena.

„Alhemičareva biblioteka“ Marčelo Simoni

U proleće 1227, godine kraljica Bjanka od Kastilje netragom je nestala.

Kraljevstvom se šire uznemirujuće glasine, neki čak govore o umešanosti zlih duhova u kraljičinu otmicu. Tajnu kraljičinog nestanka i misteriozne zbirke filozofskih tekstova, može da razreši jedino Injacio iz Toleda, koji zahvaljujući znanjima stečenim na mnogim putovanjima važi za vrsnog poznavaoca ljudi i prilika u srednjovekovnoj Francuskoj. Injaciov stari učitelj mu prlikom susreta na kastiljanskom dvoru ukazuje na tajanstvenu Turbu philosophorum, koja skriva alhemijsku formulu preobražavanja elemenata. Susret sa biskupom Tuluze i s čovekom kojeg svi smatraju zaposednutim odvešće Injacija Alvareza put zloglasnog zamka u Eranju, čiji gospodar, grof od Nigreda, čuva jezivu tajnu…

„Kraljev govor“ Mark Log i Piter Konradi 

Prvih decenija 20. veka jedan čovek je spasao britansku kraljevsku porodicu – gotovo nepoznat, samouk, govorni terapeut po imenu Lajonel Log. On je bio taj koji je uspeo da nervoznog, nemuštog vojvodu od Jorka pretvori u jednog od najvećih kraljeva Britanije nakon što je Edvard VIII, njegov brat, abdicirao 1936. godine kako bi se oženio Volis Simpson.

Ovu do sada neispričanu priču o neobičnom prijateljstvu Loga i napaćenog budućeg kralja Džordža VI ispričao je Logov unuk, na osnovu Lajonelovih dnevnika i arhivskih podataka. Ona osvetljava njihovu saradnju, kao i ključnu ulogu koju je odigrala kraljeva supruga, pokojna kraljica Elizabeta, kraljica majka, prilikom njihovog upoznavanja, u očajničkom pokušaju da spase ugled i vladavinu svog supruga.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here