Руски мушки хор из Сиднеја у Светојовањском храму (ВИДЕО)

Руски мушки хор из Сиднеја наступио је у Светојованском храму у Бачкој Паланци у оквиру Духовних свечаности „Од Видовдана до Ивањданаˮ ПОГЛЕДАЈТЕ ПРИЛОГ!

БАЧКА ПАЛАНКА – У недељу Свих Светих, 30. јуна 2024. године, у храму Рођења Светог Јована Претече у Бачкој Паланци, на светој Литургији су појали чланови Православног руског мушког хора из Сиднеја у Аустралији. Светом Литургијом је началствовао отац Славко Стоисављевић, парох бачкопаланачки, уз саслужење свештеног братства овох храма.


Након завршене Свете Литургије, чланови Православног руског мушког хора из Сиднеја су одржали мини концерт, изводећи један део репертоара, на велико задовољство свих присутних верника.  Након овога, гостујући хор је имао прилику да се упозна са историјом Светојовањског храма, а потом им је приређено и послужење.

Чланови Руског православног мушког хор из Сиднеја у Аустралији се налазе на поклоничком путовању по Европи, у склопу којег су посетили и Србију. Они су до сада, поред Бачке Паланке, одржали концерт у Сремским Карловцима, а планирани су наступи у Сурчину и Београду.

Концерт наведеног хора у Бачкој Паланци одржан је у оквиру духовних свечаности под називом „Од Видовдана до Ивањдана“ коју традиционално организује Црквена општина у Бачкој Паланци.

„На Литургији је тог дана било веома свечано и лепо. Светојовањски храм је био пун и сви присутни су поделили исте импресије поводом гостовања Руског православног мушког хор из Сиднеја“, изјавила је за портал БАП ВЕСТИ, Надежда Скопљак и додала да је потребно више оваквих догађаја да би смо се сви утврдили у вери.

Реч две о Руском православном мушком хору из Сиднеја

Руски православни мушки хор из Аустралије је први пут на европској турнеји. Према речима диригента овог хора, Нектарија Котлиарова, током турнеје руски певачи наступаће ће у градовима у Србију, Хрватској и Румунији.

Хор руских певача основан је 2016.године за чије оснивање су добили дозволу Руске православне цркве у иностранству, па су ујединили певаче из различитих православних цркава у један колектив. Хор је најпре певао на Литургијама у Петропавловској катедрали у Сиднеју, али су већ 2019. године одржане и прве турнеје у Њујорку, где су њихови концерти уживали велику пажњу публике, како самих сународникa, тако и Американаца. Након ових турнеја хор је добио службено име Руски православни мушки хор Аустралије.

У саставу колектива наступа 20 певача из различитих градова Аустралије, углавном деца и унуци руских емиграната који су дошли у земљу пре 50-70 година и који су задржали везу са својом домовином. Сви певачи певају на руском језику.

Упркост чињеници да црквене песме остају главне у репертоару овог хора, руски певачи изводе и световне композиције – народне песме и композиције великих руских аутора. Углавном изводе традиционалне православне песме и химне, али осим њих певају и класична дела руских композитора – Рахмањинова, Чеснокова, Бортњанског, Гречанинова, као и народне песме.

Захваљујемо се Милану Скопљаку на снимку који нам проследио.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here