Планови о мосту пред реализацијом

Времеплов "Недељне новине" број 117 од 26. марта 1967. године

Фото: Изградња зграде Општине Бачка Паланка

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 117 од 26. марта 1967. године.


Планови о мосту пред реализацијом

Пре три дана покрајинско Извршно веће разматрало је средњорочни план реконструкције, модернизације и изградње саобраћајница и целокупне путне мреже у Војводини. Према том плану до 1971. године у Покрајини треба да се реконструише преко 1.000 километара, а изгради 245 километара нових путева. Такође је предвиђено да се на Дунаву код Бачке Паланке изгради мост чију изградњу ће финансирати и СР Хрватска са око милијарду старих динара… Добар положај Бачке Паланке и стицање путева из свих делова покрајине доприносе да се са озбиљном пажњом предложи изградња моста. Управо планови о премошћењу Дунава код Бачке Паланке готово сигурно ће бити у наредном петогодишњем периоду реализовани… Нови мост на Дунаву скратиће транзитни пут за прехрамбене и пољопривредне производе из Војводине према западним деловима земље за стотинак колометара. Посебно је значајно и то што ће мост аутоматски довести до унапређења и побољшања саобраћајних веза у Војводини.

Обелиск на обали Дунава

Недавно је у Бачкој Паланци одржан први састанак новоизабраног Одбора за изградњу спомен – фонтане. Председник Одбора је Светозар Прерадов, а чланови Брана Панин – Коле, Душан Алимпић, Радован Исаков, Живана Поповић, Милка Радонић, Гавра Поганчев, Радислав Јовић, Душко Родић, Драгољуб Ђерић, Ђура Јовић, Миле Матић, Мирко Вишекруна, Милан Палишашки и Фрања Башић. На састанку је било речи о изградњи спомен – фонтане на платоу испред општинске Скупштине, као и о подизању неких других спомен – обележја, у знак сећања на догађај и личности из НОБ-а, као и на одбрану од поплава 1965. године. У погледу изградње Спомен – фонтане на платоу испред општинске Скупштине, чији је иницијатор био Савез бораца, одлука о њеној изградњи донета је на свечаној седници општинске Скупштине 20. октобра прошле године. Констатовано је да постоје сви услови да се овај замашан пројекат обави на време и на задовољство свих заинтересованих…

Већ ове године, међутим, биће обележено место погибије народног хероја Кларе Фејеш која је изгубила живот са окупаторском полицијом у садашњој Доситејевој улици у Бачкој Паланци (мештанима боље познатој као „Загњивени шор“). Од посебног је интереса за грађане Бачке Паланке да се још у току ове године подигне и спомен обележје на обали Дунава у знак захвалности онима који су се борили и савладали стихију у лето 1965. године спасивши град, људе и имовину.

Прошле године 3.000 путовања у иностранство

Постала је већ сасвим обична ствар да становници Бачке Паланке или неког од села наше комуне узме пасош и прошета до Рима или Венеције. О томе сведочи и податак да је Секретаријату за унутршање послове у Бачкој Паланци био поднет 1.901 захтев за путовање у иностранство, од чега је само 91 путовање било у службене сврхе. Све остало била су туристичка путовања, истина врло често само до Трста и радњи са јефтином конфекцијом у овом граду. У истом периоду 300 становника наше општине отишло је на рад у иностранство, углавном у Западну Немачку, док је њих 23 тражило (и добило) одобрење за исељење из земље.

Млади су певали

Једно пријатно вече доживели смо прошле недеље у сали Аматерског позоришта. Преко 300 младих, углавном ученика средњих школа, са интересовањем су слушали песме, рецитације и духовитости својих вршњака. Била је то „емисија“ омладине с подручја бачкопаланачке општине. Мада ову приредбу „Микрофон је ваш“ нису снимале телевизијске камере већина посетилаца оценила је као веома успелу. Уосталом да се послужимо речима дактилографкиње Босе Карановић: „Овакву идеју омладине треба наградити…“

Омладинци и омладинке у конкуренцији 11 извођача отпевали су уз пратњу омладинског оркестра 11 забавних и народних мелодија… По троје најбољих добили су новчане награде, а међу награђенима био је и млади чистач ципела, познат под надимком „Шеки“. Он је добио награду публике за песму о Циганки. На овој приредби коју је веома духовито водио конферансије Милан Бурсаћ, омладинци су одговарали и освајали награде на питања из области књижевности, историје, фудбала и шаха.

Из матичарског звања

Добили сина: Милица и Милутин Јовић, Магдалена и Владимир Бучко, Радмила и Драгомир Петковић, Сава и Илија Ковачић, Слава и Гојко Векић, Нада и Витомир Жикић и Ковиљка и Ратко Оклобџија.

Добили ћерку: Соја и Мирко Пилиповић, Мирјана и Милан Марић, Петра и Душан Чубрило, Катарина и Павле Поњичин, Божика и Јанош Пиделка, Споменка и Лука Поњевић, Станка и Мирко Бундало, Даница и Урош Јанковић.

Венчани: Марко Десница и Драгојла Селак, Јован Јакшић и Ружица Божиновић, Јосиф Сич и Јованка Мрвош, Раде Стојановић и Милица Бајић, Војин Бошњак и Марија Варга, Милан Малетић и Милена Ненадов, Неђо Рађеновић и Мара Дир, Драган Кнежевић и
Смиља Грбић.

Умрли: Марија Хорват рођена Бујда (81), Георгије Инђић (79), Василије Мишков (21), Глигорије Којић (89), Бранко Шутић (47) и Симеуна Грубор (81).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here