Летњи оброци – идеје за лагана летња јела која се брзо спремају

У наставку, представљамо вам неколико једноставних и укусних рецепата који ће вам помоћи да уживате у лету, било да припремате ручак, вечеру или једноставну ужину.

stapici od tikvica iz rerne recept lagana jela РЕЦЕПТ

Летњи дани захтевају лагана, освежавајућа и брзо спремна јела. Ево шест идеја за летња јела која ће вас расхладити и задовољити.


Летњи месеци доносе топлину и жељу за лакшим и бржим оброцима који су освежавајући и здрави. Када температуре расту, нико не жели дуго да стоји поред шпорета. Управо због тога, лагана летња јела су идеалан избор. Они не само да се брзо и лако припремају, већ су и пуни свежих састојака који нас освеже и дају нам потребну енергију.

Салата од краставаца и парадајза је једноставна и освежавајућа. Потребни су вам два краставца, четири парадајза, један црвени лук и 100 грама фета сира. Исеците краставце и парадајз на коцке, а лук на танке кришке. Помешајте све састојке у великој чинији и додајте коцкице фета сира. Зачините маслиновим уљем, сољу и бибером по укусу, и додајте ситно исецкан свеже першун или босиљак.

Печене тиквице са пармезаном су одличан избор за брз оброк. Потребни су вам четири тиквице, две кашике маслиновог уља и 50 грама ренданог пармезана. Загрејте рерну на 200°C. Исеците тиквице на танке траке и помешајте их са маслиновим уљем, сољу, бибером и белим луком у праху. Редите тиквице на плех обложен папиром за печење, посипајте ренданим пармезаном и пеците 15-20 минута док не добију златну боју.

Паста са пестом и пилећим прсима је укусан и брз оброк. Потребно је 300 грама тестенине, два пилећа прса и три кашике песто соса. Скувајте тестенину према упутству на паковању. Исеците пилећа прса на траке и испржите их на маслиновом уљу док не постану златна и скувана. Помешајте скувану тестенину са песто сосом и додајте испржена пилећа прса. Зачините сољу и бибером по укусу и послужите са ренданим пармезаном.

Кускус са поврћем је још један лаган и здрав оброк. Потребно је 200 грама кускуса, једна црвена паприка, једна жута паприка, једна тиквица и један црвени лук. Припремите кускус према упутству на паковању. Исеците паприке, тиквицу и црвени лук на коцке, и пржите их на маслиновом уљу док не омекшају. Помешајте кускус са прженим поврћем, зачините сољу и бибером и послужите топло или хладно.

Грчки јогурт са медом и орасима је савршен за брзи доручак или ужину. Потребно је 400 грама грчког јогурта, четири кашике меда и 50 грама сецканих ораха. Поделите грчки јогурт у четири чиније, прелијте сваку чинију са кашиком меда и посипајте сецканим орасима. Додајте свеже малине или друго воће по избору и послужите одмах.

Брускете са парадајзом и босиљком су класично италијанско предјело које је лако спремити. Потребан је један багет, четири парадајза, два чена белог лука и маслиново уље. Исеците багет на танке кришке и тостирајте их у рерни. Исеците парадајзе на ситне коцкице и исеците бели лук. Помешајте парадајз, бели лук, маслиново уље, со и бибер у чинији. Намажите парадајз смесу на тостиране багет кришке, декоришите свежим листовима босиљка и послужите.

Уживајте у овим освежавајућим летњим јелима!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here