Први пут жетва пшенице и јечма месец дана раније

Oчекивани род тек око просека

Фото: Pixabay

Знатно раније од уобичајеног почеће жетва јечма и пшенице. Разлог за то су климатске промене, изјавио је стручњак новосадског Института за ратарство и повртарство Милан Миросављевић за Радио Нови Сад.


Температуре ваздуха у фебруару и марту, када би требало да буду испод пет степени, биле су изнад 10, тако да су и фебруар и март подсећали на април, па је вегетација започела много раније.

У последњих 10-20 година ово је најранија вегетација. Битно је рећи да у случају суша у мају и јуну, тешко је код стрних жита урадити нешто што се тиче саме агротехнике – мере које доносимо током јесени могу нам гарантовати односно обезбедити стабилније и сигурније приносе. Први комбајни у пшеници могу се очекивати већ почетком јуна, у јечму крајем маја. Главни проблем када говоримо о приносу јесте то што ћемо имати и ређе склопове и ситније класове, али опет, у мају није био толико топло, а и било је падавина, па би крупноћа зрна могла компензовати недостатке у вегетацији, рекао је за Радио Нови Сад, др Милан Миросављевић, руководилац Одељења за стрна жита Института за ратарство и повртарство у Новом саду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here