Генерална скупштина усвојила резолуцију о Сребреници – 84 за, 19 против, 68 уздржано

Вучић : Ово ће отворити Пандорину кутију

Генерална скупштина УН у Њујорку усвојила је резолуцију о Сребреници са 84 гласа „за“. Деветнаест држава је било против, а уздржано 68. Председник Александар Вучић упитао је уочи гласања зашто се резолуција о Сребреници доноси баш сада и зашто се на њој радило тајно. Указао је да ће усвајање резолуције отворити Пандорину кутију и да ће се свет суочити са низом оптужби за геноцид и да она неће донети помирење у региону.

Према правилима гласања Генерална скупштина је тиме усвојила резолуцију.

Против резолуције гласале су Русија, Мађарска, Белорусија, Кина, Коморос, Антигва, Сирија, Куба, Конго, Доминика, Еритреја, Есватини, Гренада, Мали, Науру, Никарагва, Сао Томе и Принципе, и Србија. Међу уздржаним земљама биле су, између осталих, Грчка, Кипар, Казахстан, Малдиви, Мексико, УАЕ, Вијетнам,  земљама које нису гласале, а које су пре процеса рекле да су против резолуције су Азербејџан и Венецуела.

Образложења одлука о гласању

Бројне земље образложиле су своје ставове о резолуцији након гласања.

Представник Индонезије поручио је након усвајања Резолуције о Сребреници да свет мора одбацити двоструке стандарде и оценио да се пред очима планете одвија геноцид у Гази у којем је изгубљено више од 35.000 живота углавном жена и деце.

Како је рекао, Индонезија је гласала за нацрт резолуције.

Представник Ирана у Генералној скупштини Уједињених нација рекао је да би усвајање резолуције о Сребреници требало да „уједини цео свет како би дошло до глобалног одбацивања злочина“.

Додао је да глас те земље за резолуцију значи подршку и саосећање са жртвама из 1995. године, као и подршку неколицини Иранаца који су такође страдали 1995. године, „у покушају да помогну људима“.

Представник Бразила истакао је да је та држава била уздржана поводом резолуције о Сребреници и да су забринути због подела које су изазване у УН и у региону.

Представник Вијетнама истакао је да је та држава била уздржана поводом резолуције.

Гана је била уздржана, а њен представник је позвао на поштовање међународног права и помирење народа у БиХ.

Русија: Пирова победа предлагача резолуције

Небезја је рекао и да су Немачка и још неке чланице УН злоупотребили Генералну скупштину светске организације, тако што су предложиле нацрт резолуције чији је циљ буио да „демонизује једну земљу и подрије мир и Дејтонски споразум“.

Већи број чланица није подржао овај документ него што је подржало, рекао је руски дипломата, наводећи да је овом резолуцијом „сав терет злочина стављен на леђа српског народа, док се други народи ни не помињу“.

„Међународна правда не функционише на тај начин… Иронично је да је данашње гласање показало дубоке поделе у међународној заједници… Ово је Пирова победа за предлагаче резолуције“, рекао је Небезја.

Руски дипломата је жестоко критиковао Немачку, као предлагача резолуције, подсећајући да су Уједињене нације настале управо због немачких злочина и како се такви злочини не би поновили у будућности.

„Пандоирина кутија је отворена… Главни спонзор је Немачка која је на почетку 20. века почела два светска рата, убила милионе људи у концентрационим логорима и починила злочине у Африци… Та земља, сада, покушава да другима држи придике о помирењу. Немачка нема морално право ни да помиње геноцид“, оценио је Небезја.

Председник Вучић огрнут српском заставом

Вучић се огрнуо заставом упркос противљењу предсеника скупштине и захтева обезбеђења да је скине. Поручио им – „нико на свету ми неће узети моју заставу“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here