Ауто-гас у нашој земљи међу најскупљим у окружењу

У Србији се течни нафтни гас продаје по цени од 98,8 динара и јефтинији је само од мађарског, који кошта 104,8

Фотo: Canva

Иако је последње две недеље цена горива у Србија била или нижа за поједине деривате, или је остала на истом нивоу, на домаћим пумпама се и даље точи скупо гориво, због чега смо константно високо позиционирани у односу на окружење. Такорећи, чврсто држимо високо треће место, одмах после Грчке и Албаније и по цени бензина и евродизела. Оно што је изненађење последње недеље, јесте да смо у самом врху на листи земаља по ценама течног нафтног гаса ТНГ, што раније није био случај. Најјефтинији је у Албанији, где кошта 68,7 динара и јефтинији је од нас за 28,1 динар.

Јесмо били међу скупљима када је реч о овом погонском гориву, али нисмо били готово најскупљи. Одмах после Мађарске. Чиме је још једном поручено да су залагања за смањење фосилних горива и већу потрошњу еколошки чистијих више декларативна, него стварна. Јер, како другачије објаснити ситуацију да су нам свакодневно пуна уста екологије, зелених киловата – соларних панела и ветропаркова… када је ово еколошко гориво толико скупо, уместо да нижом ценом држава стимулише његово трошење.

Можда ситуација и не би била таква да државна захватања нису толика колика јесу. Наиме, на цену од 98,8 динар за литар, колико кошта ауто-гас, акциза износи 28,34 динара, ПДВ 16,47, што је укупно 46,34 динара, односно скоро 47 одсто од малопродајне цене по сваком литру овог погонског горива.

Упоредном анализом цене горива у региону Удружења нафтних компанија Србије бензин у Грчкој кошта 224,6 динара, у Албанији 211, у Србији 194. Најјефтинији је у БиХ 155,8 или за око 38,2 динара јефтиније него на пумпама у Србији, и у Северној Македонији 157,9 динара или за око 36,1 динар јефтиније.

Када је реч о евродизелу, у Грчкој се точи за 221 динар, у Албанији за 214,5, а у Србији за 201 динар. Најјефтинији је у Северној Македонији 138,8, односно за 62,2 динара јефтиније него у Србији, и у Бугарској 158,6 динара, што значи да је литар јефтинији од српског за 42 динара. Акциза по литри бензина износи 67,22 динара, ПДВ 32,67, тако да су укупна фискална захватања око 52,4 одсто од цене или 102,64 динара којима се пуни буџет.

За евродизел укупна захватања износе 52,4 процента од цене или 105,37 динара. Возачи и даље од сваке литре горива коју плате издвајају аутоматски и за накнаду за унапређење енергетске ефикасности – 0,15 динара за бензин и дизел и 0,08 динара за ауто-гас, као и накнаду за обавезне резерве коју плаћају већ 10 година – 2,60 динара за бензин и евродизел и 1,44 за ТНГ.

 

1 коментар

  1. To je samo jedan, mada značajan segment, gde smo prvi po skupoći… Osnovne životne namirnice, na primer… Idite u Ilok i pogledajte cene mesa… Isto je u Crnoj Gori… Ali, s obzirom da brinemo o sutra, barem prema predizbornom sloganu, za očekivati je da opravdamo floskulu ekonomskog tigra…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here