Ново невреме стигло у Србију – Бачка, Срем, Западна Србија

Поново се очекује велика количина падавина за кратко време

Foto: Pixabay

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је данас да се јако грмљавинско невреме очекује у Бачкој, Срему и Западној Србији, као и да се поново очекује велика количина падавина за кратко време, између 20 и 40 милиметара понегде и више, као и јак и олујни ветар у зони интензивних падавина.


Како се наводи тенденција премештања је ка Банату, ширем подручју Београда и Шумадији. Јако наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином, падом температуре и локалном појавом града већ је захватило западне делове Војводине, западну Србију и Београд.

Метеоролошка служба подигла је данас највиши степен упозорења – црвени метеоаларм. Метеоролошкиња Euronews Srbija, Миелна Ћирковић потврдила је да се широм Србије и данас очекују олује, грмљавина и град већих димензија, док ће температура бити у паду за више од 10 степени у односу на јуче.

„Промена времена, овог пута, последица је хладног ваздуха који се пробија из правца Аустрије и Мађарске. Такође, са Јадрана нам стиже велика количина влаге. Када се та два ваздуха, хладни и влажни, споје на наше загрејано тло, настају бурни процеси у атмосфери“, рекла је она. Како додаје, у већини места пашће између 20 и 40 литара кише по метру квадратном, док локално та количина може достићи и 80 литара по метру квадратном, а најкритичније ће бити око поднева дана на потезу од Бајине Баште до Неготина.

„На овом подручју се поред интезивних пљускова и грмљавине, очекује и град већих димензија, већих од пет центиметара у пречнику“, рекла је.

Олује ће, додаје, бити суперћелијске, и нажалост ни данас неће заобићи Београд, нарочито јужне делове града. Ћирковић саветује да без преке потребе не излазите напоље и да пратите упозорења које издају метеоролошке службе.

„Суперћелијске олује пратиће и ветар олујне јачине. У зони најинтезивнијих пљускова удари ће бити већи од 60 километара на час. Када је реч о температури, од данас се очекује осетан пад, за више од 10 степени. Максимална дневна кретаће се од 23 до 28 степени“, каже.

У наставку недеље, из дана у дан стабилније, са све мање кише и пљускова и све мање услова за олује. Најсвежији дан у овој седмици биће среда, када ће средња дневна температура бити око 25 сепени Целзијуса. Ново отопљење и нови тропски талас прогнозиран је за 7. јул. До тада, нешто свежије уз потенцијално опасно време данас.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here