РХМЗ објавио дугорочну прогнозу за прву половину године

Какво нас време очекује на пролеће?

Фото: БАП ВЕСТИ

Сезонску прогнозу до јуна текуће године објавио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ), истичући да ће прва половина године бити окарактерисана топлијим и влажнијим временом у већем делу Србије.


Према најави Републичког хидрометеоролошког завода за март, очекује се да ће овај месец бити топлији и просечно влажан, са могућношћу појаве слабе јутарње магле.

– Средња минимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,7 степени у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мартовске средње минималне температуре ваздуха око 4,9 степени. Средња максимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око један степен у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током марта биће око 13,4 степени – наводи се на сајту РХМЗ.

– Месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око два мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мартовска сума падавина износиће око 43 мм – додају из РХМЗ.

Што се тиче априла ове године, прогноза за већи део Србије указује на топлији и просечно влажан месец, док се за Источну Србију очекује топлији и сувљи април.

– У првој декади априла могућа појава слабог или умереног јутарњег мраза. Средња минимална температура ваздуха у априлу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност априлске средње минималне температуре ваздуха око 9,9ºС. Средња максимална температура ваздуха у априлу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током априла биће око 18,4ºС – наводи се на у сезонској прогнози.

Додатно, прогноза истиче да ће у већем делу Србије месечна сума падавина током априла остати унутар граница вишегодишњег просека, с вредностима које се очекују просечно за око четири милиметра више од уобичајеног.

– У Источној Србији испод вишегодишњег просека са вредностима за пет мм до 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини априлска сума падавина износиће око 56 мм – наводи се на сајту.

Мај просечно топао и влажан. Мајске кише – Средња минимална температура ваздуха у мају имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,2ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне температуре ваздуха око 13,3ºС. Средња максимална температура ваздуха у мају имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити нижа за око 0,3ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током маја биће око 23,7ºС. Месечна сума падавина током маја задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око два мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 63 мм.

Сезонска прогноза за јун ове године сугерише да ће у већем делу Србије овај месец бити топлији и влажнији. У Војводини се очекује просечно топао и влажан јун, док ће у Централној и Јужној Србији бити просечно топао и просечно влажан.

– У већем делу Србије средња минимална температура ваздуха у јуну биће изнад виђегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,8ºС у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини ће се задржавати у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 0,3ºС вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха око 16,9ºС. У већем делу Србије средња максимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,8ºС у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини бити у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за 0,3ºС вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 26,6ºС – маводи РХМЗ.

Што се тиче падавина, прогноза за већи део Србије указује да ће месечна сума током јуна бити изнад вишегодишњег просека, са вредностима које се очекују да буду од пет до 10 мм више. У Централној и Јужној Србији, падавине ће се задржати унутар граница вишегодишњег просека, с вредностима које су у просеку око три мм изнад вишегодишњег просека.

– У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 69 мм – наводе они.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here