РХМЗ објавио прогнозу за наредних месец дана

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је своју месечну прогнозу

641
Фото: БАП ВЕСТИ

Пролеће званично почиње 20. марта, иако се по температурама то могло рећи чак и месец дана раније. Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је своју месечну прогнозу и најавио шта нас чека на самом крају марта, али и почетком априла.


Према овој прогнози, све до краја марта, као и до 15. априла, време ће бити топлије, а на графикону за тај период се види и да ће температуре бити прилично уједначене, осим пред почетак пролећа када ће бити у мањем краткотрајном паду. Такође, крај марта и прву половину априла обележиће падавине.

Уз благи пад температуре до пред сам крај марта се очекује период без падавина, а метеоролози кишу предвиђају за 28., 29. и 30. март, и у априлу готово сваког дана до половине месеца.

И април 2024. ће бити топао са просечном сумом падавина. Очекује се да средња температура у Србији током априла да буде од 12 до 15 степени у нижим пределима, а у брдско-планинским областима од 3 до 8 степени, што је за око 2 степена изнад вишегодишњег просека. Средња максимална температура би била од 18 до 21, а у планинским пределима од 7 до 14 степени.

Мразни дани и ветар

– Очекује се у априлу до 4 мразна дана у нижим пределима, у Куршумлији, Зајечару, Димитровграду и Ћуприји, а у брдско-планинским крајевима од 5 на Златибору до 15 на Копаонику. За април се прогнозира количина падавина у нижим пределима од 40 мм до 65 мм, а на планинама од 70 до 95 мм, што је вишегодишњи просек у већем делу Србије – објавио је РХМЗ.

Број дана са падавинама у нижим пределима би био од 10 у Неготину до 14 у Ћуприји, а у брдско-планинским крајевима до 16 дана на Копаонику и Златибору.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here