Стасавају наследници Мише Папа

Младе наде војвођанског и српског шаха – браћа Брајић и Филип Сувара

Фото: М. Ђ. Кременовић

У Параћину је одржано кадетско – омладинско такмичење, односно, смотра Шаховског савеза Србије. На овом такмичењу наступили су најбољи млади шахисти Србије. Тачније, учешће у Параћину изборили су шахисти, који су се на њега пласирали након окружних такмичења.

Међу 246 заубљеника у древну игру, нашла су се и тројица Бачкопаланчана – браћа Борис и Андреј Брајић и Филип Сувара.

– Након турнира у рапиду, затим у блицу – одигран је турнир у стандардном шаху. Темпо играња за целу партију, износио је 90 минута, плус бонификација 30 секунди по одиграном потезу. Нашу општину представљала су три такмичара, браћа Борис и Андреј Брајић и Филип Сувара.

Борис Сувара је рођен 22. марта 2014. године. Похађа трећи резред ОШ „Свети Сава“, а у тајне игре на 64 шаховска поља, увео га је његов отац Милоје. Велики ривал за шаховском таблом, Борису је његов млађи брат Андреј. Дневно шах вежба минимум један сат, а када порасте волео би да буде велемајстор.

 

Андреј Брајић, је две годиуне млађи од брата Бориса, а шаховску игру заволео је уз оца Милоја и две годиие старијег брата. Шахом се бави пуне три године. Првак је Србије у „цугеру“. У својој узрсној категорије већ се окитио бројним титулама. Омиљени пртивник му је његов отац Милоје. У својој биографији шахисте, Андреј је већ уписао победу против 67 – годишњег противника.

 

Филип Сувара рођен је 25. новембра 2012. године. Две године игра шах, а  редовно сваке среде и суботе долази у ШК „Бачка Паланка“, како би вежбао. Филипов прадеда био је Красоје Нотарош, ФИДЕ мајстор. Баш као и његови другари, Борис и Андреј Брајић, и Филкип би волео да се једног дана окити велемајсторском титулом.

Андреј је у старосној групи од осам година заузео шесто место. Могао је Андреј и до бољег пласмана, да у трећем колу није изгубио реми позицију, коју је имао, у мечу са победником турнира. Андреј је иначе био један од фаворита за освајање једне од прве три позиције. Борис Брајић је у старосној групи до десет година, освојио два и по поена из девет кола и заузео 24 место. Играо је Борис веома борбено, фајтерски, сваку партију на победу, али на његову жалост, није у Параћин стигао у најбољој такмичарској форми. На крају, Филип Сувара је у својој узрасној категорији до 12 година, заузео пето место са шест освојених поена из девет одиграних партија. Кроз цео турнир, Филип се борио за једну од медаља, али је доживео један пораз у добијеној позицији, што је на крају било пресудно да остане без медаље. Штета. Кад се све сабере, задовољни смо наступом и пласманом наших младих шахиста у Параћину. Недостајало им је мало спортске среће, као и играња са јаким ривалима да би њихов пласман био још бољи. Оно што је свакако најважније, тројица наших такмичара су показала да су међу најбљима у својим старосним групама у нашој земљи – каже Борис Тепић из ШК „Бачка Паланка“. По свему судећи, показало се и на такмичењу у Параћину, да би Бачка Паланка могла у будућности имати сјајне шахисте, истинске наследнике садашњег бачкопаланачког велемајстора Мише Папа.           

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here