Пет укусних рецепата са боранијом

Боранија је једно од оних поврћа које је често потцењено, али нуди небројене могућности за кулинарску креативност.

Било да припремате боранију као главно јело, прилог или чак као део сложенијих рецепата, боранија може бити изузетно укусна и хранљива.


Представићемо вам пет различитих рецепата за припрему бораније који ће сигурно обогатити вашу трпезу. Од традиционалних до модернијих варијанти, ови рецепти су једноставни за припрему и савршени за сваку прилику.

1. Традиционална боранија са парадајзом

Састојци:

500 г свеже бораније
2 средња парадајза
1 главица црног лука
2 чена белог лука
2 кашике маслиновог уља
Со и бибер по укусу
1 кашичица шећера
Першун за декорацију

Припрема:

Оперите и очистите боранију, те је исеците на комаде од 3-4 цм. У великој тави, загрејте маслиново уље и додајте сецкани црни лук. Пржите док не постане стакласт. Додајте сецкани бели лук и пржите још минут. Додајте боранију и мешајте 2-3 минута. Додајте сецкани парадајз, со, бибер и шећер. Промешајте добро. Смањите ватру, покријте таву и кувајте око 25-30 минута, повремено мешајући, док боранија не омекша. Послужите са сецканим першуном преко.

2. Боранија са кромпиром

Састојци:

500 г свеже бораније
3 средња кромпира
1 главица црног лука
2 чена белог лука
2 кашике уља
Со и бибер по укусу
1 кашика алеве паприке
1 шоља пилећег бујона

Припрема:

Оперите и очистите боранију, те је исеците на комаде од 3-4 цм. Огулите и исеците кромпир на коцкице. У великој тави, загрејте уље и додајте сецкани црни лук. Пржите док не постане стакласт. Додајте сецкани бели лук и пржите још минут. Додајте боранију, кромпир, со, бибер и алеву паприку. Промешајте добро. Додајте пилећи бујон, покријте таву и кувајте око 30-35 минута, док поврће не омекша. Послужите топло.

3. Боранија у бешамел сосу

Састојци:

500 г свеже бораније
2 кашике маслаца
2 кашике брашна
500 мл млека
Со и бибер по укусу
100 г ренданог сира (качкаваљ или пармезан)

Припрема:

Оперите и очистите боранију, те је исеците на комаде од 3-4 цм. Кувајте боранију у сланој води 10-15 минута док не омекша, а затим је оцедите. У другој тави, отопите маслац и додајте брашно. Пржите уз стално мешање док не постане златно. Постепено додајте млеко, непрестано мешајући, док сос не постане гладак и густ. Додајте со и бибер по укусу. Додајте кувану боранију у бешамел сос и добро промешајте. Пребаците све у ватросталну посуду, поспите ренданим сиром и пеците у рерни на 180°Ц док сир не постане златно смеђ.

4. Боранија са месом

Састојци:

500 г свеже бораније
300 г јунетине или свињетине, исечене на коцкице
1 главица црног лука
2 чена белог лука
2 кашике уља
Со и бибер по укусу
1 шоља парадајз сока
1 шоља воде или бујона

Припрема:

Оперите и очистите боранију, те је исеците на комаде од 3-4 цм. У великој тави, загрејте уље и додајте сецкани црни лук. Пржите док не постане стакласт. Додајте месо и пржите док не добије златну боју. Додајте сецкани бели лук и пржите још минут. Додајте боранију, со, бибер, парадајз сок и воду или бујон. Промешајте добро. Покријте таву и кувајте на лаганој ватри око 45-60 минута, док месо и боранија не омекшају. Послужите топло, уз прилог по избору.

5. Запечена боранија

Састојци:

500 г свеже бораније
2 кашике маслиновог уља
1 главица црног лука
2 чена белог лука
100 г ренданог сира (качкаваљ или пармезан)
200 мл павлаке за кување
Со и бибер по укусу
1 кашика сецканог першуна

Припрема:

Оперите и очистите боранију, те је исеците на комаде од 3-4 цм. Кувајте боранију у сланој води 10-15 минута док не омекша, а затим је оцедите. У великој тави, загрејте маслиново уље и додајте сецкани црни лук. Пржите док не постане стакласт. Додајте сецкани бели лук и пржите још минут. Додајте кувану боранију, со, бибер и павлаку за кување. Промешајте добро и кувајте још неколико минута. Пребаците све у ватросталну посуду, поспите ренданим сиром и пеците у рерни на 180°Ц док сир не постане златно смеђ. Послужите топло, посуто сецканим першуном.

Сваки од ових рецепата пружа другачији приступ припреми бораније, омогућавајући вам да уживате у њеном пуном потенцијалу. Било да преферирате једноставне и брзе рецепте или оне који захтевају мало више времена и труда, боранија ће вас сигурно одушевити својим укусом и хранљивим вредностима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here