Дан када је Србија занемела: Годишњица масакра у „Рибникару“

"Пре тачно годину дана, свануло је последње школско јутро за наших девет анђела и човека који их је чувао и о њима очински бринуо", написао је председник Србије.

Фото: "БУЂЕЊЕ"

Годишњица масовног убиства у београдској основној школи „Владислав Ррибникар“, у којој је ученик из ватреног оружја усмрио деветоро ђака и чувара школе, навршава се данас. Председник Србије Александар Вучић положио је јутрос цвеће испред школе. Он је поручио да је „прошла година од незапамћне трагедије која је оставила неизбрисив ожиљак на души целе земље, али нису прошли бол, неверица и неизмерна туга“.


„Пре тачно годину дана, свануло је последње школско јутро за наших девет анђела и човека који их је чувао и о њима очински бринуо“, написао је председник Србије на друштвеним мрежама. Вучић је написао да је „иза безумног чина који је у трену угасио животе, будућност и снове Ане, Софије, Маре, Андрије, Бојане, Ангелине, Еме, Катарине, Адриане и њиховог чика-Драгана, остала празнина, али и страшна опомена целом друштву да свим снагама чувамо нашу децу од сваког зла, опасности и претње“.
„На то нас обавезују њихови снови и све оно што су могли да постану“, навео је Вучић.
Вучић је истакао да ћемо учинити „све да се као земља уздигнемо после овог ужаса који нас је задесио“.
„Изражавам искрено и најдубље саучешће породицама убијених. Нека почивају у миру“, написао је председник Србије.

Овај комеморативни дан, уз посебан програм под називом „Буђење“ означиће, како је најављено, почетак вишеслојног процеса меморијализације.
Тог 3. маја, К.К. је на лицу места убио школског чувара и осам ученика – седам девојчица и једног дечака, ранио је наставницу историје и шесторо ђака, од којих је једна ученица касније подлегла ранама и постала десета жртва незапамћеног масакра у новијој историји Србије.

Након те трагедије проглашена је тродневна жалост у читавој земљи.
У међувремену, покренуто је пет парничних поступака и кривични поступак против његових родитеља, јер према домаћем закону починиоци млађи од 14 година не могу бити кривично одговорни.

К.К. је смештен у психијатријску болницу за децу у којој се и даље налази.
Породице убијених, рођаци, пријатељи и грађани окупиће се сутра испред школе у време када се догодило убиство – у 8:40, док ће у 8:41 медији у Србији на минут прекинути програм.

Како је саопштио Мултидисциплинарни тим за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Рибникару, програм укључује и просторно-ликовну инсталацију која пружа „достојанствено одавање поште“ жртвама.
Део програма је и форум критичког промишљања о свему што је довело до злочина, на којем ће грађани моћи у посебне кутије да оставе своје предлоге и размишљања која ће бити важан материјал у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.
За вече је планиран музичко-сценски програм.

Влада Србије је у марту донела одлуку о образовању Радне групе за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у тој огледној школи у којој су убијени Бојана Асовић (11), Ана Божовић (11), Катарина Мартиновић (12), Мара Анђелковић (13), Ема Кобиљски (13), Софија Негић (13), Андрија Чикић (14), Адриана Дукић (14), Ангелина Аћимовић (14) и чувар Драган Влаховић (53).
Чланови Радне групе су представници министарства надлежних за просвету, културу и јавна улагања, Града Београда и Градске општине Врачар, вршилац дужности директора Рибникара, два представника породица убијених, као и представници организације Victim Support Europe, Виктимолошког друштва Србије и Института за педагошка истраживања.

Министар просвете Бранко Ружић из моралних разлога, након тог чина дао је оставку.
Држава је након те трагедије, али и оне која се догодила дан касније код Младеновца, покренула акцију прикупљања нелегалног оружја у којој је предато више од 108.000 комада оружја и минско експлозивних средстава.

Народна скупштина Србије средином јула формирала је Анкетни одбор чији је задатак требало да буде да утврди чињенице и околности које су довеле до два масакра почетком маја у Рибникару и селима у околини Младеновца у којима је убијено 19 особа.

Неколико дана касније, после молбе пуномоћника породица жртава злочина, Скупштина је обуставила рад одбора. Подршку преживелој деци, наставницима, родитељима и институцијама давали су и норвешки стручњаци који су имали искуства везано за период после трагичног догађаја на острву Утоја када је Андрес Брејвик, екстремиста и „идеолошки терориста“, убио 77 студената у року од 85 минута.
У знак сећања на убијеног дечака Андрију Чикића установљена је награда за младе пијанисте и композиторе која носи његово име. У априлу је одржана ревија посвећена малој Ангелини Аћимовић на којој су приказани модели направљени по њеним скицама, чак је и Диор у знак подршке креирао две хаљине. Основана је и фондација која носи име Ангелине – девојичице која је била последња жртва масакра у Рибникару.

К.К. је 3. маја по доласку у школу извадио пиштољ и пуцао у радника обезбеђња, а затим и у двоје ученика. Наставио је ходником ка учионици где је са врата пуцао ка наставници и осталим ученицима. Након свега изашао је у двориште и позвао полицију.

Виши суд у Београду потврдио је оптужницу против оца и мајке дечака-убице, Владимира и Миљане Кецмановић и још две особе из стрељане, у којој је дечак учио да пуца. Отац К.К. је у притвору, док се његова мајка брани са слободе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here