Одржана акција „Заврни рукаве“ у организацији ФЕП-а и Еко страже

Заједно до чисте Бачке Паланке.

ФЕП већ три деценије позориште проналази у природи и њеним благодетима, и тим поводом су се у недељу 24. марта у оквиру акције „Заврни рукаве“ чистили делове Бачке Паланке.


Група људи из ФЕП-а посветила је своје време и енергију да чисте околину бивше железничке станице, односно део Шафарикове улице у Бачкој Паланци.

„Заврни Рукаве“ је национална кампања чишћења Србије која се одржава неколико пута годишње. Циљ је да се што више организација, група грађана и индивидуалаца окупи да за један дан, на више места по целој Србији, чисте у исто време. По узору на „Lets do it Estonia 2008„, када је цела Естонија за један дан очистила целу земљу, као и „Let’s Clean Slovenia 2012“ када је 250.000 Словенаца (односно 13% популације) изашло и очистило Словенију од дивљих депонија.

„Заврни Рукаве“ не тежи чишћењу целе Србије од смећа јер то није могуће, али тежи омасовљењу свести са великим проблемом нерегулисаних депонија и смећа у природи који имамо, као и мобилизацију грађана која показује једну критичну масу жељну институционалних промена.

„-ак нам се придружила и једна госпођа из иностранства са двоје деце, која је недавно стигла из Немачке, из околине Минхена, и отворено показала одушевљење због ове организације –  рекао је вођа локације Игор Лешков. Она је истакла да су и тамо присутне сличне акције, али да примећује значајно мање смећа у њиховој земљи. То може бити инспиративан пример за нас све. Надамо се идејама за још оваквих иницијатива.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here