Резултати теста из српског језика бољи од прошлогодишњих

Просек 11,55 бодова

Фото: Canva

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић саопштила је да је министарство већ имало прилику да добије дефинитивне резултате из српског језика. Додаје да просечан број бодова на тесту износи 11,55, што је боље него прошле године када је то било 11.


Ђукић Дејановић је за Тањуг рекла да је ово параметар да су деца вредно пришла својим обавезама, да је ово једна од генерација на коју можемо бити вероватно поносни за будућност.

„Пред вама је један важан период у коме ћете званично завршити основно образовање и уписати се у средњу школу. Важно је да знате да за све ученике постоји довољан број места у средњим школама и сви ћете бити уписани“, поручила је осмацима Ђукић Дејановић.

Ђукић Дејановић је истакла да ђаци са полагањем завршног испита завршавају основно образовање и припремају се за упис у средњу школу.

Министарка је напоменула да је веома важно да када ученици попуњавају листу жеља да буду пажљиви, да имају у виду њихове резултате, као и оно што желе да упишу.

„Не треба да бринете да постоји довољан број места у средњим школама, за све ученике, тако да ћете сви бити ученици средње школе после 1. јула“, навела је Ђукић Дејановић.

Довољно места у средњим школама

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић поручио је да осмаци не треба да буду забринути за број места у средњим школама.

„Нема потребе за бригом, јер има некде око десет одсто више места него што има свршених осмака, ако тако можемо да кажемо. 72.500 је слободних места, односно профила који се налазе у конкурсу за упис у средњу школу“, истакао је он.

Према његовим речима, један од изазова за родитеље осмака је пуњавање листе опредељења и додао да су ове године направили видео упутство, које ће доставити преко портала Моја средња школа и путем Вибер канала где ће информације стићи благовремено и како да попуне листе жеља на најбољи начин.

Прелиминарни резултати

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате имати у суботу 22. јуна на нивоу школа и порталу Моја средња школа (https://mojasrednjaskola.gov.rs/), а истог дана моћи ће да поднесу и приговор на резултате завршног испита. Коначни резултати биће објављени 25. јуна.

Листа опредељења за упис у средњу школу (листа жеља) моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа опредељења (жеља) бити објављена 29. јуна.

Објављивање коначних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће 2. јула 2024. године. Упис у средње школе моћи и ове године да се обави потпуно електронским путем коришћењем наведеног портала Моја средња школа почев од 2. до 6. јула.

Осим министарке просвете, у посети школе присуствовали су помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић, директор ОШ „Бранко Радичевић“ у Панчеву Мирко Нововић и начелница Школске управе Зрењанин Снежана Олушки Влачић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here