Ђукић Дејановић: Око 60 ученика се исписало из Рибникара

"Само изговарање речи ‘Рибникар’ је било као мина"

Фото: N1

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић говорила је о препорукама које је Министарство просвете дало образовним институцијама пред почетак нове школске године и колико је трагедија која се догодила у ОШ „Владислав Рибникар“ утицала на промену просветног система.


Министарка каже за Блиц да се Србија још увек опоравља након тешке трагедије која се догодила 3. маја и да су средином августа ове године послате школама сугестије како треба да изгледа нова школска година.

„Из трагедије која нам се догодила смо морали да извучемо поуке. Кабинет премијерке, заједно са Министарством просвете и Институтом за ментално здравље, је радио на смерницама да први дани школске године буду у васпитном духу. Деца и наставници морају и да разговарају, не само да уче. У том смислу смо дали читав сет предлога и да свака школа прилагоди то својим потребама. Прва недеља је била тематска, што значи да су ученици и разредни бирали тему те недеље о којој ће разговарати. Теме су биле животна средина, достојанство, стоп насиљу“, рекла је Ђукић Дејановић.

Деца из Рибникара школску годину почела на Фрушкој гори

Подсетила је да су просветни радници они који креирају будућност нашој деци, па се осврнула на трагедију у основној школи Владислав Рибникар и њихов почетак школске године.

„Доста времена смо провели са том децом. Деца су прво неколико дана раније отишла на Фрушку гору, изабрали су наставнике за које су сматрали да требају да буду са њима, а са њима су били и психолози. Деца су тамо плакала, причала и почела су школску годину са сећањима и плановима за будућност. Кажу да им је то доста значило“, рекла је.

Истиче да постоји и већи број ученика који је одлучио да се испише из Рибникара.

„Шездесет ученика није кренуло у школу, они су отишли у оближње школе, али је уобичајен број уписао. Наставници су у посебно тешким околностима, морају доћи на посао добро припремљени. Једно време су се осећали потпуно усамљени, једно време смо имали проблем да нико није желео да буде директор те школе. Само изговарање речи ‘Рибникар’ је било као мина“, испричала је Ђукић Дејановић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here