Сутра је годишњица трагедије у „Рибникару“

Ђукић Дејановић: Сваки 3. мај биће Дан туге и сећања

Фото: "БУЂЕЊЕ"

Актуелна министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је данас да ће сутра у Београду програмом под називом „Буђење“ бити обележена прва годишњица масовног убиства у Основној школи „Владислав Рибникар“, у којем је 3. маја 2023. животе изгубило девет ученика и радник обезбеђења школе.


Ђукић Дејановић је истакла да ће сутра, пре свега породице убијене деце, имати прилику да достојанствено изразе свој бол, сећање и патњу. Министарка је за РТС рекла да ће сваки 3. мај бити дан огромне туге и сећања на жртве.

“Питање ‘зашто’ никада неће добити потпуни одговор, посебно га неће добити они који су највише погођени у овој трауматичној ситуацији, а то су родитељи и породице деце пред којом је требало да буде читав живот“, рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је рекла да ће „Буђење“ бити симболичан назив за програм којим ће се сутра обележити годишњица масовног убиства у Основној школи “Владислав Рибникар”.

“Сам почетак обележавања или буђења сутрашњег дана биће везан за могућност да они који су у таквој потреби се нађу на месту где се злочин и догодио. И то у једној просторно-ликовној конструкцији где ће достојанствено моћи да изразе свој бол, своје сећање, своју патњу на начин како они то мисле“, рекла је министарка просвете.

Она је навела да ће најпре то моћи да учине само родитељи и најближи чланови породице, а после и грађани који буду имали ту потребу. После тога је планирано да од 9 до 19 сати у Ташмајданском парку, око споменика Десанке Максимовић, буде тзв. манифестација форум.

„Један проактиван однос комуникације чланова Радне групе и свих оних који имају потребу да пошаљу било какву поруку како би могао да изгледа тај комеморативни доживљај свих наредних дана и година 3. маја, на који начин би могао да изгледа сам центар, на који начин заправо размишљамо о томе ‘зашто’ и на који начин размишљамо о томе на који начин неговати достојанствено сећање на жртве“, истакла је Ђукић Дејановићев.

Министарка је рекла да ће се у 20 часова на Ташмајдану, ако временске прилике дозволе, а ако не, то ће онда бити у СКЦ-у, послати сценско-музичка порука. У време када су се злочини догодили у ОШ „Владислав Рибникар“ и у околини Младеновца сви екрани биће тамни читав минут, додала је она.

Министарка је рекла да главну реч у изградњи меморијалног центра треба да имају родитељи убијене деце.

„Ја сам става да породице жртава доминантно треба да, пре свега саме, дају свој став, да можда чују размишљања и стручних лица и свих добронамерних грађана, пријатеља, свих оних који су погођени, а то смо сви ми, али да у дефинитивним порукама, идејним порукама, њихов утицај треба да буде доминантан, а наравно да ће стручњаци осмислити како најквалитетније реализовати њихову идеју“, рекла је Ђукић Дејановић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here