Ђукић Дејановић: Прве две недеље у школама другачије него претходних година

Следећег петка ученици основних и средњих школа враћају се у клупе.

4198
Фото: Canva

Министарство просвете школама је дало смернице за рад, а како би њихова примена требало да изгледа у пракси, чему нас је научила претходна година и које су најважније лекције пред наставницима, ђацима, али и родитељима за РТС говори министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.


Славица Ђукић Дејановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавила да су смернице које су послали резултат врло озбиљног мултисекторског рада.

„Министарство просвете је било координатор, али читава влада, сугестије председника државе, родитеља, ученика, стручњака, Филозофског факултета, Института за ментално здравље, све је врло утицало на садржај тих смерница које смо послали 18. августа да би наставничка већа, пре свега професори и наставници у основним и средњим школама могли да се припреме“, наводи министарка просвете.

Према њеним речима, образовно-васпитни рад ће у овој школској години бити прожет обавезом свих нас да безбедност деце, али и неговање оних вредности које значе праве људске вредности за ученике, неговање релација у којима има поштовања, поштовање различитости у сарадњи, то ће бити нека тенденција која ће се одвијати на различите начине и у школским и у ваншколским активностима, које ће бити праћене заједништвом ученика, наставника и родитеља као актера учења.

„Процес учења и васпитања ће отпочети 1. септембра и тај први дан ће бити дан разговора са децом према смерницама. Не само о програмима наставним, него пре свега о томе како се деца осећају, какве релације планирају да негују, шта ће бити њихови приоритети и на који начин ће сви ти актери учења бити повезани“, напомиње Славица Ђукић Дејановић.

Другачији почетак школске године

Почетак школске године ће, додаје, бити такав да ће прва и друга недеља бити другачије него раније година.

„У првој недељи биће тих тематских разговора, радионица, саветовалишног рада, биће упућени наставници и ученици да у склопу сопствене креативности, у зависности од узраста детета, од типа школе, изаберу теме из више области за које сматрају да су за њих приоритетне. Дакле, једна индивидуалност у систему образовања који мора остварити свој план и програм и рутину. У другој недељи мериће се знања, али без оцењивања. Дакле, колико је неко у претходном школовању достигао у својим знањима и образовању и која је његова стартна основа како би компетиција постојала самог ученика и наставника за његово напредовање, то појединачно. Тај колективни дух ће се неговати кроз идентитет школе ком ће се придавити много већи значај“, истиче министарка просвете.

Истиче да као што је од маја постојала континуирана подршку родитељима, наставницима, кроз радионице, саветовање, кроз стручну помоћ психолога, психијатара где је то потребно, учешће педагога у тим врстама различитих стручних интервенција, биће интензивирани у првом месецу, у читавом септембру, посебно за оне ученике који прелазе у пети разред или уписују први разред средње школе јер ће ту адаптација на нову средину бити своја врста траума, па ће ти ученици бити посебно анализирани да се види шта у помоћи за адаптацију те деце треба чинити.

„‘Рибникар’ ће почети са радом у делу простора који је адаптиран, где су учионице, кабинети, где ће се организовати дневни боравак, где ће бити активности везане по програму те школе и сами наставници и ученици су желели да остану у тој школи. Наравно, један део који ће бити меморијални ће бити потпуно одвојен. У школу ће се улазити из Улице Светозара Марковића. Биће у наредном периоду разговора о томе и ту је врло укључен врх наше државе и председник о томе на који начин ће изгледати тај меморијални центар школе који ће подсећати на трагедију, али оно што јесте важно то је да и наставници и ученици имају жељу да негујући сећање на оне које нажалост више нема, приступе програмима који ће бити и васпитни и образовни са акцентом на онај васпитни део“, нагласила је министарка Ђукић Дејановић.

Она је замолила да се не помиње ученик који је починио масовно убиство у ОШ „Владислав Рибникар“.

„Много је зла унео породицама, школи, Србији и све оно што треба да му се догоди биће ствар примене закона и надлежних стручних служби. Користимо прилику да и вас и све медије замолим да он не буде тема због дигнитета, због достојанства деце које нема, њихових родитеља и свих нас који 3. мај доживљавамо као један од најболнијих дана у сопственим животима и животу Србије“, апеловала је Славица Ђукић Дејановић.

На питање како ће се гарантовати безбедност у школама каже да ће се гарантовати пре свега развијањем свести свих актера учења, родитеља, наставника, деце да раде на безбедности.

У свим школама полицајци

„Министарство просвете је са Министарством унутрашњих послова направило предлог програма конкретне сарадње. Неће бити ниједне школе у Србији у којој и у време одмора и за почетак и на крају наставног дана неће бити припадници полиције. Биће појачан број полицајаца у околини свих школа. Сама едукација деце и блискост са полицајцима који се неће доживљавати као неко ко је страх и трепет за децу, него као пријатељ деце, сигурност деце ће имати сопствене едукације и едуковаће децу на који начин треба да препознају зло било које врсте за које они треба да интервенишу“, додаје.

Та интензивна сарадња психолога, припадника МУП-а, педагога, наставника, директора школе, инспектора који ће више имати надзорну функцију него инспекторску ће, наводи, такође долазити до изражаја у свакодневном раду.

Наводи да ће одређени пројекти бити представљени деци тако да ће им користити и да се иде ка стварању школског живота у којем се негује нулта толеранција на насиље.

„Цела година и будуће године биће везане управо за те програме које смо врло осмислили, на којима су радили врло компетентни људи и где кажем тај мултисекторски приступ управо у тој теми треба да сада у пракси буде примењен. То наравно изискује напор и заједништво и родитеља и наставника и ученика и свих нас и вас из медија“, наглашава Славица Ђукић Дејановић уз, како каже, молбу да у томе сви заједнички учествујемо.

Препознавање проблема мора бити заједнички задатак

Наводи да је само у основне школе примљено 93 нова запослена из области психологије и педагогије, што није довољно.

„Одређеним законским изменама предвиђа се да свака школа има довољан број психолога и педагога. То је процес који морамо полако реализовати, али врло се мисли о томе. Неће бити школе у перспективи која неће имати педагога и психолога, али морамо бити свесни да једна школа која има хиљаду ученика ако том психологу и педагогу не помогне разредни старешина, наставник, родитељ који ће приметити промену у детету да психолог и педагог обрате посебну пажњу на њега, колики год број да имамо на тако велики број ученика неће бити довољан. Због тога тај рад у погледу идентификације менталног проблема, па да постигнућа учења у школи мора бити просто заједнички исто задатак“, истиче Славица Ђукић Дејановић.

Наглашава да нема довољно професора математике, физике, информатике, српског, немачког и енглеског.

„И оно што је министарство већ урадило је да је понудило стипендије студентима одговарајућих смерова друге и треће године, како би сутра били припремљени за ову значајну професију – у периоду од трећег до 30. октобра доделићемо 230 стипендија. То је, наравно, само један од корака. Едукације оних који раде са децом, све врсте међусобне размене знања и искуства су такође врло планиране кроз врло конкретне програме“, наводи.

Разговор са синдикатима

Наводи ће имати данас разговоре са синдикатима о платама.

„Наравно, сада су већ многи разговори обављени, неки закључци, неки договори и недоговори постигнути и непостигнути. Питање зарада је једно реално питање које се мора решавати у оквиру свих могућих материјалних потенцијала буџета Србије. Просвета ће заиста имати предност и у септембру и у јануару месецу наредне календарске године. Разговараћемо о томе, јер чињеница да 65.000 деце полази у први разред, да ће 760.000 ученика основне и средње школе бити у процесу учења, 520.000 деце у основној школи нас обавезује да достојанство наставника негујемо и кроз њихов материјални статус, да га поштујемо и унапређујемо“, истиче.

На питање шта је битно да и родитељи и наставници знају пре овог 1. септембра и како да препознају код детета да је претрпело неки облик траума, каже да се потенцира разговор који је свакако важан, али да невербалне поруке у узрасту о коме ми говоримо кад је дете у питању могу бити много значајније.

„Оног момента кад дете мења израз лица, кад се понаша другачије, повлачи се, кад испољава безразложну радост или тугу без реалних повода, кад почиње да се дружи са неким особама које је до тада скоро није ни познавало и оне постављају приоритет и постављају приоритет у комуникацијама. То је аларм и за родитеља и за наставника и за друга, школског друга. Ми ћемо морати да укључимо у те различите антитраума програме“, закључила је Славица Ђукић Дејановић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here