Милан Булајић из Бачке Паланке на конференцији о младима у пољопривреди

Ко се врати на село, треба да буде поштован

ФОТО: sajam.net

У оквиру Сајма пољопривреде одржана је конференција о младима у пољопривреди код нас и у Европској унији.


– Србија препознаје младе пољопривреднике као категорију од 2016. године, док је у Европи то заступљено већ 65 година – рекао је секретар Српског удружења младих пољопривредника Александар Миловановић, организатор конференције о младима у пољопривреди.

Иако смо, по његовим речима, мало закаснили, ипак смо на добром путу, а циљ догађаја је да се уз размену искустава и учи на грешкама.

– Немамо шта спектакуларно да научимо од представника земаља ЕУ, али је битно да ажурирамо годину иза нас, да видимо шта се очекује ове године и који су изазови за наредне – рекао је пољопривредник из Бачке Паланке Милан Булајић. – Да се ја питам, увео бих многе новине, али најбитније је да се млади пољопривредник који се врати на село поштује и цени, да му се пружи подршка, а треба и повећати мотивацију младих да се врате на село.

– Треба да радимо на томе да држава одвоји више финансија за младе пољопривреднике, али и да подигнемо свест о томе да се мора размишљати у складу са савременим начином живота и да та правила применимо – истиче Миловановић.

Покрајинска влада и Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство препознају значај дугорочног улагања и субвенционисања младих у пољопривреди, а ове године за ту намену издвојено је 200 милиона динара.

– Поучени прошлогодишњим искуством, када је скоро 800 младих пољопривредника добило средства од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, ми субвенционишемо и до 90 одсто улагања, практично поклањамо почетак пољопривредне производње – рекао је подсекретар Александар Пановски. – Позивамо све младе пољопривреднике да се удруже јер се тако ствара синергија која је основ за даљи напредак.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here