Како живе Руси у нашој земљи?

Какво је стање у Бачкој Паланци?

Више од пола милиона Руса стигло је у Србију од почетка рата у Украјини, а велики број њих и даље је пре свега у великим градовима попут Београда и Новог Сада, па чак и Бачку Паланку где су направили један прави паралелни руски свет!


Иако се сада о руским емигрантима знатно мање прича него пре две године када су изазвали потпуни хаос на тржишту некретнина, и цене станова напумпали до неба, где год да се окренете налећете на руски језик на улицама – преноси Blic.

“Заблуда је да су се многи вратили”

Руси су свуда око нас! Заблуда је да су многи отпутовали и да их је сада мање. Код нас у локал долазе и на доручак, ручак, или само да попију кафу. А не треба заборавити да су у међувремену отворени многи руски локали – каже власник једног кафића у центру Београда.

Сам поглед на придошлице у српској престоници јасно показује да се углавном ради о младим људима, између 20 и 35 година, често читавим породицама са малом децом, док је веома мало средовечних, а старији се могу видети само када долазе својој деци у посету.

Руси су према последњим подацима отворили више од 10.000 фирми у нашој земљи. Ако су се на почетку махом бавили ИТ пословима, у својим или иностраним фирмама, сада је све више оних који су се определили за најразличитије послове. Ништа чудно, јер како сами за себе знају да кажу, “ми смо нека врста затворене заједнице по Србији”.

Купују станове

Одређен број Руса који су на почетку изнајмљивали станове одлучили су се за куповину некретнина. Руски држављани су у 2023. години, према доступним подацима, уложили новац у непокретности у Србији у износу већем од 180 милиона евра.

– Они који издају стан на дан испрва су причали да су им Руси били најчешће муштерије, али то више није случај. Сада Руси узимају станове на дуже време, па чак и купују, како станове, тако и куће – испричала је једна Новосађанка која каже да у својој згради има чак три руске породице и додаје “да жене углавном чувају децу, а мужеви раде”.

Имају своја кафиће, чајанке, концерте

У претходне две године Руси су успели да створе свој паралелни свет у Србији. Почело је са отварањем пар ресторана у којима су се служили руски специјалитети или продавнице са популарном робом у домовини, а наставило се отварањем специјализованих руских козметичких и салона за масажу, кафића, приватних руских вртића, да би све било заокружено веома богатим руским културним животом који се огледа у виду доласка руских музичких звезда, организовања, „стенд уп“ представа, књижевних вечери, чајанки…

Уосталом, где год да се окренете у Београду налетећете на плакате који рекламирају неки руски културни догађај…

– Тачно се знају ресторани и кафићи које држе Руси, и у њих у 90 одсто случајева долазе само руски грађани. Воле да буду међу својима. Највише их је на Дорћолу и Новом Београду, али их има и у другим деловима престонице. Тако многи иду у Земун на руске палачинке – прича добро упућена Београђанка која има доста пословних пријатеља међу Русима.

Траже руске лекаре, па и водоинсталатере

Као и на почетку, када су тек пристизали у Србију, и даље се најчешће организују преко својих група на друштвеним мрежама у којима можете да добијете све информације, од докумената неопходних за све оне који тек планирају долазак у нашу земљу, цена станова за изнајмљивање, прописа за пребацивање аутомобила са руским таблицама, места где се земљаци окупљају, али и где могу да нађу адекватан посао, нарочито код руских послодаваца.

– Многи Руси су веома затворени. Када им се дете разболи прво гледају приватне клинике где ради неки руски лекар, између осталог и због језичке баријере. Чак и када бирају агенте некретнина гледају ако има негде земљака или барем да се ради о неком који говори руски језик. Интересују их станови где има кабловска са руским каналима – каже нам Рускиња која се пре две године доселила у Београд.

На руским групама на Фејсбуку можете пронаћи велики број групних течајева за учење српског језика, руских занатлија који нуде најразличитије услуге земљацима, а и Срби су се добро снашли и схватили да је ово прилика за добру зараду, па се чак и у домаћим ресторанима све чешће могу наћи јеловници на руском језику, а у Косовској улици где се продају половне књиге такође су се одомаћили натписи на руском.

Нуде чак и руске тренере за фитнес

Корак даље била је израда портала lifeserbia.ru на којем можете да нађете козметичке или салоне за масажу, докторе, зубаре, преводиоце, тренере, психологе, возаче… Наравно – Русе! Тако поједини руски емигранти нуде часове бокс тренинга, атлетике и фитнеса, бодибилдинга, док је један Николај стигао у Београд како би био земљацима био “мајстор за све”, и решавао проблеме са запушеним лавабоима, мењао бојлере или нудио услуге уградње намештаја.

А колико је Руса у Србији могло се видети и средином марта ове године када је у Београду организовано гласање на изборима за председника Русије, када су током целог дана виђени километарски редови руских грађана који су мирно и стрпљиво чекали да обаве своју грађанску дужност.

Пут, ручак и нова виза за 25 евра

Једна од најинтересантнијих ставки руским досељеницама је чувени “визаран”. Реч је о пракси напуштања земље пред истек периода предвиђеног за безвизни боравак, а затим повратак у земљу у кратком року, како би се стекла могућност да се у њој поново борави туристички. Руски држављани, који прибегавају визарану, напуштају Србију једном у 30 дана, а најчешће бирају излет до Босне и Херцеговине, Румуније, Мађарске, Северне Македоније…

– Све се одвија преко Телеграма или Фејсбука, постоји неколико група у којима се нуде овакве услуге. Негде тај посао воде Срби, негде Руси, а негде заједнички. И групе су препуне. Потребно је резервисати датум, време и седиште у аутомобилу. Возило долази по вас, преведу вас преко границе и врате. Уз обезбеђен оброк, и све за 25 евра по човеку.

Имају своје журке, чајанке, школе

“Већину Руса у Србији чине либералнији људи, са дипломама, такозвани дигитални номади, који имају велику куповну моћ. Тако је створена потпуно нова културна сцена као одговор на њихове потребе. Сада се у концертним салама појављују руске музичке групе и „стендап“ представе, док су књижаре поставиле полице на књигама на руском. Настао је читав један паралелни свет, јер Руси организују своје сопствене журке, састају се на чајанкама, у новоотвореним плесним школама и козметичким салонима“, описао је недавно у чланку познати француски лист “Фигаро”.

Руси под српском заставом на Олимпијским играма

У Србију је стигао велики број обичних руских грађана, али и – спортиста. И многи од њих су одлучили да се, пошто то не могу због санкција да чине под руском заставом, надмећу под српском тробојком. То је нашој земљи донело неколико медаља са великих такмичења, пре свега у боксу и рвању. Уосталом, о томе најбоље сведочи податак да је од 80 и кусур српских спортиста који су изборили визу за Олимпијске игре у Паризу ове године, чак њих шесторо бивших Руса!?

Туристи или емигранти?

Према подацима Републичког завода за статистику (РЗС) у прва три месеца у Србију је дошло 38.967 руских туриста који су остварили 139.104 ноћења. То је за 4,4 одсто мање туриста и чак 23 одсто мање ноћења.

Ипак, отворено је питање да ли се ради о класичним туристима или руским емигрантима који су само користили “Визарамн” да би продужили боравак у нашој земљи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here