Промоција књиге „Фис и Зита“ – Вајагићев хумор освојио публику

Извештај са промоције књиге „Фис и Зита“ Предрага Ж Вајагића.

predrag ž vajagić
Фото: Бап Вести

БАЧКА ПАЛАНКА – У Музеју града, у четвртак (27.06.), одржана је промоција осме књиге бачкопаланачког професора Предрага Ж. Вајагића, под називом „Фис и Зита“. Вече је било испуњено хумором и смехом, а промоција је одушевила све присутне својом неуобичајеношћу и изузетном интеракцијом са публиком.


Садржај књиге „Фис и Зита“ је љубавна прича која доноси праву бурлеску са ликовима који „лете у свим правцима и срљају у све бездани!“. Роман описује да за срећу увек недостаје мало, док се несрећа нађе напретек. Аутор је обећао да ће књига испунити сва очекивања, посебно она невелика, и донети смех и енергију, уз позив на размишљање.

Модератор вечери била је Вања Вила Вајагић, док је контемплирао Бранислав Зукић, а кроз причу, аутор је сам представио свој роман. Издавач романа је Културни центар Бачка Паланка.

Пре само девет месеци, Вајагић је издао књигу „Птице нису стварне“, а на промоцији је говорио о свом уобичајеном приступу инспирацији. Истакао је да, када размишља о писању, прва идеја му је да публику забави, али да књижевност треба да пружи и смех и размишљање. Према његовом мишљењу, публика треба да буде делимично и релаксирана, а његове књиге то и постижу.

Аутор је нагласио да је у овој књизи покушао да убрза радњу и комбинује хумористичке елементе са жанровским облицима, чиме је постигао нову динамику. Вајагић каже да осети љубав своје публике и изразио је уверење да је ова прича у овом моменту требала бити испричана, мада за сада не зна када ће објавити следећу књигу.


Предраг Ж. Вајагић, рођен 1973. у Новом Саду, дипломирао је на Филозофском факултету у Новом Саду на смеру Југословенске књижевности и српски језик. Један је од оснивача регионалног књижевног портала „Маргиналац“ и добитник бројних награда за своја дела. Живи и ради као професор у Бачкој Паланци, ожењен је и има две ћерке. „Фис и Зита“ је његова осма књижевна офанзива.

Како је навела Вања Вајагић, његово стваралаштво се дели на четири етапе. Прва књига „Пресовање сенки“ издата је 2011. године, следе „Зов полуделог соколара“ 2012, „Куцањ у празно“ 2014, „Паранојева барка“ 2017, „Кћи ригороза“ 2020, „То није за причу“ 2021, „Птице нису стварне“ 2023, и сада „Фис и Зита“.

Промоција књиге „Фис и Зита“ је још један доказ Вајагићевог талента и способности да привуче и задржи пажњу публике, пружајући им и забаву и повод за размишљање.

„Овај бачки Хенри Милер испаде можда највећи живи сурфер српскохрватског језика.“
Љубомир Живков

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here