Илочке зидине напокон су обновљене и отворене за посетиоце

У Илоку за викенд припремају богат програм

Фото: Shutterstock

Исток Хрватске добио је нову туристичку атракцију. Прекрасне Илочке зидине напокон су обновљене и отворене за посетиоце, а у граду за викенд припремају богат програм. Пуштањем балона започела је свечаност промоције обновљеног историјског језгра Илока која ће трајати до недеље 5. маја.


Више од двеста гостију из свих делова Хрватске у четвртак су уз стручно вођење обишли обновљену средњовековно језгро прекрасног Илока. Ни кишни облаци нису их спречили да прошетају новом туристичком атракцијом – Илочким зидинама и уживају у јединственом погледу на најисточнији град у Хрватској који уз врхунска вина од сада нуди и јединствену интерпретацију богате културне баштине.

Потпуно нови доживљај града

„Културна баштина највредније је што имамо у Илоку, а завршетком обнове старог језгра, зидина, фрањевачког самостана, зграде Житнице и Подрумареве куће у власништву Илочких подрума, понудили смо нови доживљај града. Изузетно сам срећна што смо завршили овај опсежан пројект, пројектован 2012. Радови су започели 2021, а завршени су крајем 2023. У пројект је уложено нешто мање од девет милиона еура, а с готово 6,7 милиона еура суфинансирала га је Европска унија из Оперативног програма- Конкурентност и кохезија 2014. – 2020.“, истакнула је Марина Будимир, градоначелница Илока отварајући богати програм у којем ће до недеље уживати Илочани и њихови гости.

Уз гратис обилазак обновљених зидина, радионице за децу, изложбу у Музеју града Илока и отворена врата илочких винарија, Илочани се од 17 сати у петак, суботу и недељу могу и бесплатно возити туристичким возом на рути Стари подрум – Принциповац – Стари подрум.

Бисер на Дунаву

„Илочке зидине су највећи и најбоље очуван фортификацијски комплекс у континенталној Хрватској, но важно је истакнути да културна баштина није сама себи сврха. Осим што је битан део нашег националног идентитета, она је и ресурс који се може економски користити, стога је овај пројект и његова реализација важна и у том контексту економског кориштења културне баштине“, поручио је Марко Миколашевић, прочелник Конзерваторског одељења у Вуковару и изасланик министарке Културе и медија.

С њим се сложио и жупан Вуковарско-сремске жупаније Дамир Деканић који је истакнуо како је Илок завршетком овог пројекта постао прави бисер на Дунаву са богатом историјском и културном баштином.

„Наш задатак је да баштину обновимо у што вернијем издању и Илок учинимо доступнијим у прометном смислу. У Вуковарско-сријемској жупанији улажемо максималне напоре и труд да то што пре реализујемо. Верујем да ће од сада у Илоку бити све више посетилаца, то је оно чему стремимо и што је суштина развоја сваке средине. Већим бројем туриста развијаће се привреда, не само града Илока, него и његове околине“, рекао је жупан Деканић.

Културна баштина за будуће нараштаје

„Уз ено-гастро понуду проширили смо нашу туристичку понуду и на културну баштину. Овај пројект је прави пример квалитетног управљања и одрживог развоја. Обавеза је јединица локалне самоуправе и жупанија да брину о културној баштини и да је чувају за будуће нараштаје“, изјавила је Мајда Јакша, директока ТЗ Вуковарско-сријемске жупаније.

Један од партнера на овом изузетно захтевном и опсежном пројекту обнове средњовековног језгра су и „Илочки подруми“ који су у прекрасно обновљеном подруму представили своју премијум линију „Софија“ која ће се ускоро лансирати на тржиште.

Антонијо Краљевић, председник Управе Илочких подрума истакнуо је како су пројектом обнове, дуго времена неискориштени објекти стављени у функцију. „Илочки подруми“, али и град Илок добили су нове смештајне капацитете – 12 соба у каснобарокној Житници и два апартмана у Подрумаревој кући, и барем диелом риешили проблем њиховог недостатка у граду који је све траженија туристичка дестинација. Није се тешко заљубити у Илок. То је град који осваја на прву, а поглед с обновљених зидина памтићете дуго.

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here