Пуштен у рад модернизован путни прелаз Параге на прузи Нови Сад – Богојево

Ово је први од 35 прелаза који се обнављају

Извор: Општина Бачка Паланка

ПАРАГЕ – Инфраструктура железнице Србије пустила је у употребу новоуграђени уређај за обезбеђење саобраћаја на путном прелазу Параге, између Гајдобре и Раткова, на прузи Нови Сад – Богојево. Реч је о првом путном прелазу који је у потпуности завршен и пуштен у рад, у оквиру пројекта комплетног уређења 35 путних прелаза широм Србије, на којима је у току подизање безбедности саобраћаја, саопштено је из ове железничке компаније.


Новоуграђени уређај на путном прелазу Параге је аутоматски електронски сигнално-сигурносни уређај са контролним сигналима, сензорима точка и уређајем бројача осовина. Пре уградње тог уређаја и опреме на путном прелазу Параге, на овом укрштању пута и пруге био је постављен механички путни прелаз, којим је руковао дежурни железничар.

За пројекат модернизације 35 путних прелаза на српским пругама Инфраструктура железнице Србије издвојила је 6,9 милиона евра, а средства су обезбеђена из кредита Европске банке за обнову и развој. Најсавременију опрему у региону на овим путним прелазима, као и на великом броју европских пруга пројектује и уграђује конзорцијум Алтпро – Сигналинг.

Уговор о извођењу радова потписан је априла 2022. године, да би у септембру 2023. године Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издало инструкцију за почетак извођења радова на овим путним прелазима. Пругом Нови Сад – Богојево, преко прелаза Параге, свакодневно пролази двадесетак путничких и теретних возова, па због тога модернизација овог путног прелаза представља значајан допринос повећању безбедности саобраћаја у овом делу Бачке, додају у Инфраструктури.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here