Вучић и Си Ђинпинг са терасе поздравили грађане – Пишемо данас историју

Александар Вучић - Нека живи челично пријатељство Србије и Кине

Фото: Спутник

Председници Србије и Кине Александар Вучић и Си Ђинпинг поздравили су данас са терасе Палате Србија грађане коју се окупили на платоу, у знак челичног пријатељства две земље и два народа.


Након свечаног дочека, приређеног за председика Си Ђинпинга – 10 почасних плотуна, интонирања химни и смотре почасне гарде, двојица државника упутила су се ка северној тараси Палате испред које их је дочекало више десетина хиљада грађана.

Председник Александар Вучић изјавио је обраћајући се грађанима са терасе Палате Србије, заједно са председником Кине Си Ђинпингом, да је то велики и челични пријатељ Србије и да данас исписујемо историју и будућност, јер је реч о историјски значајној посети Сија Србији.

„Хвала вам што сте у оволиком броју дошли да поздравите нашег пријатеља великог, челичног пријатеља Србије Си Ђинпинга. Ја сам му рекао да ће као лидер велике силе свуда наићи на поштовање, али да на такво поштовање и љубав нигде неће наићи као у нашој Србији“, рекао је Вучић.

Истакао је да је ово историјски значајна посета Сија. „Пишемо данас историју иако то многима не изгледа тако. За само неколико година сви ћемо се сећати овог дана и да смо писали данас будућност“, рекао је Вучић.

Истакао је да ће само уговор о слободној троговини донети нашим пољопривредницима сигурност и да ће кренути извоз говеђег меса, као и од 1. јула потпуно слободан извоз јабука, шљиве, боровнице и многих други производа, ракије и вина на огромно кинеско тржиште.

Вучић је додао да су тарифе за друге земље између 38 и 62 одсто док за нас из Србије неће бити тарифа. „То је велика предност и пуно значи за нашу земљу“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, као што Србија има јасне и једноставне ставове по питању територијалног интегритета Кине, тако и они подржавају територијални интегритет Србије без резерве.

„Као што ми кажемо да је Тајван Кина, и да то пише у повељи УН, тако и они подржавају наш суверенитет и са нама су у свим најтежим тренуцима. Не заборавите да су били са нама и пре 25 година када је Србија бомбардована и за то платили цену. Изгубили су људе само неколико стотина метара даље одавде“, рекао је Вучић обраћајући се окупљеним грађанима испред Палате Србија.

Он се захвалио кинеском председники Си Ђинпингу јер све што је изграђено у Београду, а само је део могао да види синоћ и јутрос, изградили смо јакој српској привреди и његовој подршци за нашу железару, Бор и другим инвестицијама.

„Само је небо граница, знам какав потенцијал имамо и колико можемо. Хвала Сију, он пет година није долазио у Европу, а сада је дошао у Србију. Нека живи челично пријатељство Србије и Кине“, рекао је он.

Председника НР Кине и његову супругу Пенг Лијуен на црвеном тепиху дочекали су председник Вучић са супругом Тамаром и чланови Владе Србије на челу са премијером Милошем Вучевићем. Кинеског државника током посете Београду, након осам година, прати и делегација која има око 400 чланова.

Си Ђинпинг је стигао у Србију синоћ из Француске где је боравио у оквиру прве посете Европи након пет година, а из Београда ће данас отпутовати у Мађарску.

У знак добродошлице широм града, а посебно на траси којом пролази председник НР Кине искачене су заставе Кине, а на билбордима су исписане поруке добродошлице. Једна од највећих застава Кине краси и Генекс кулу која је на аутопуту који води од аеродрома до града.

Током посете биће потписано 30 међудржавних споразума, а један од њих ће се односити и на међуагенцијску сарадњу кинеске новинске агенције Синхуа и Танјуга.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here