Славуј Хаџић, новинар и сниматељ, детињство провео у Товаришеву

Занимљива је и богата биографија скромног и вредног новинара, филмског и телевизијског сниматеља - редитеља, монтажера, сценаристе ком припада најзначајније место у развоју Радио-телевизије Војводине.

Фото: Приватна архива, преузето са РТВ

Славуј Хаџић је рођен 22. новембра 1934. године у Вуковару. Преминуо је у Новом Саду, 3. јануара 2007.


Занимљива је и богата биографија скромног и вредног новинара, филмског и телевизијског сниматеља – редитеља, монтажера, сценаристе… пионира филма у Новом Саду и Војводини и једног од првих филмских сниматеља у историји наше националне (тадашње) југословенске Телевизије, а првог у Војводини, не само ТВ сниматеља, него и новинара-дописника Телевизије Београд. Већ овим делом часне биографије припада му историјско, односно најзначајније место у развоју Радио-телевизије Војводине.

По избијању Другог светског рата (1941) његова породица је била приморана на селидбу у бачко село Товаришево код (деда Славуја и бака Јованке Бугарски) родитеља по мајци, где проводи детињство и завршава основну школу. Након ослобођења, породица Хаџић (отац Радивој, мајка Милана, брат Лазар и Славуј), селе се коначно у Нови Сад (1945), где Славуј завршава Гимназију; затим је апсолвирао на Правном факултету у Београду.

Славуј Хаџић био је у браку (од 1973.) са супругом Мирјаном рођеном Радивојев из Руме (а заједно од 22. децембра 1968.), са којом има два сина, Милоша (1976) и Јована (1977).

Цео његов живот, који је протекао у знаку филма и телевизије, може се систематизовати по фазама и времену ангажовања:

ФОТО КЛУБ ,,Бранко Бајић“ 1948-1965. Нови Сад

Још као ђак и студент почео је да се бави уметничком фотографијом и филмом. То има велик значај за будући његов рад, јер је научио како треба прићи мотиву, изабрати одговарајући угао снимања и направити коначни изрез фотографије, а убудуће и филмског кадра.

За антологијску фотографију зимског пејсажа са Петроварадинске тврђаве, под називом Тишина, добио је прву награду.

tisina, slavuj, hadzic, 1962, prva, nagrada
„Тишина“ Прва награда на традиционалној изложби фотографије “Нови Сад 62”, поводом прославе Дана ослобођења; Нови Сад, 1962. Фото: Приватна архива, преузето са РТВ

И награда на традиционалној изложби фотографије “Нови Сад 62”, поводом прославе Дана ослобођења; Нови Сад, 1962.

За колекцију од десет фотографија добио је престижну награду „Златно око“. Његове фотографије уврштене су у познате монографије Новог Сада, као што је, на пример, прво издање монографије др Драшка Ређепа Нови Сад град на реци. Излагао је широм Југославије – Београд, Сплит, Задар, Нови Сад, и у иностранству – Катовице и Будимпешта.

Сребрна плакета на XIV Покрајинској изложби фотографја у Суботици; Нови Сад, 1964.

КИНО КЛУБ ,,Славко Воркапић“ (касније ,,Нови Сад“) 1952-1966.

Истражено: од 1952. до 1964. – 12 филмова.
(Урадио је преко 20 филмова)

Оснивањем Кино-клуба у Новом Саду 1952. Славуј Хаџић се одмах прикључио првим киноаматерима. Афирмисан фотоаматер, сада већ студент, први пут је узео у руке и кино-камеру, коју неће испуштати из руку готово 50 година и која ће га определити да буде на почетку сниматељ и монтажер на филму, затим новинар-сниматељ или сниматељ-редитељ на телевизији. Тадашњи киноаматери снимали су прве журнале о догађајима у граду, писали текстове, сами развијали умкер-филмове, правили шпице, монтирали и озвучавали филмове. Године 1955-56. Славуј је са Бранком Милошевићем снимио свој први филм, Прича наших дана, који је ускоро на републичком фестивалу у Сомбору однео прву награду. Затим следи и награда за најбољег сниматеља у Србији. Познати су филмови Осунчана љубав, Еквилибрист, Младост пред судом и други… За филм Очи Сутјеске, рађен по стиховима Васка Попе, на Савезном фестивалу у Сплиту добио је награду и за монтажу.

Радио је на више од 20 аматерских филмова, награђиваних и приказиваних на фестивалима: Нови Сад, Сомбор, Загреб, Сплит, Сарајево, Љубљана, Скопље; актер је и првог учешћа једног југословенског аматерског филма из Новог Сада, на X Светском фестивалу аматерског филма – Кан, 1957. (Забрањени снови – сценарио Б. Чиплић, режија Б. Милошевић, камера и монтажа С. Хаџић).

Непосредно је учествовао у оснивању Првог југословенског фестивала 8мм аматерског филма, који се одржавао сваке године у новосадском Радничком дому и успешно је приређиван читаву деценију.

РАД У ТВ БЕОГРАД – Дописништво из Новог Сада и Војводине (1958-1975.)

Истражено: од 1. децембра 1958. до 31. маја 1976. преко 5000 новинарско сниматељских прилога и (или) краћих репортажа за Информативни програм;
Истражено: 52 документарна филма или дужих репортажа

Са деценијом искуства у раду на фотографији и филму и са југословенским и међународним наградама, највеће признање Славуј Хаџић је доживео када је одабран да буде сарадник Телевизије Београд 1958, на самом почетку емитовања ТВ-програма на српском језику. Био је први и једини дописник из Новог Сада и Војводине и то новинар и сниматељ, да би се касније и у другим већим местима примили талентовани извештачи. У овој телевизији радио је готово 18 година.

Прва његова репортажа за ТВ Београд из Војводине емитована је 1. децембара 1958. године – прича о покретном мосту преко канала у Кули, а у архивама ТВ Беоаград налази се преко 5000 новинарско-сниматељских записа, репортажа и мањи број документарних филмова. Поред самосталног снимања и извештавања, сарађивао је и са познатим телевизијским новинарима и уредницима из Београда као што су Игор Холотков, Захарије Трнавчевић, Љубомир Милин, Сергеј Шестаков, Јован Шћекић, Симо Гајин, Нада Ристић, Каменко Катић, Мила Кнежевић, Момчило Поповић…
Као јединствене и најзначајније документе из огромне архивске грађе о бурном економском, политичком, културном и спортском развоју у Покрајини, поменућемо сторије које су готово свакодневно емитоване у програму ТВ Београд, односно за тадашњу Југословенску радио телевизију – ЈРТ: урбанизам у Новом Саду и изградња железничке станице и градских блокова, Стеријино позорје, премијере и његове личности, значајне сликарске изложбе и ауторе, Змајеве дечије игре. Мајске игре у Бечеју, изградња и дешавања на Новосадском сајму, записи из пољопривреде, почетак гајења нових домаћих сорти пшенице, кукуруза и шећерне репе, спортски догађаји, такмичења спортских екипа и појединаца из Војводине, изградња новосадских факултета и дешавања у образовању, изградња Српског народног позоришта, изградња мостова у Новом Саду и Бачкој Паланци, брана на Тиси, серија филмских записа (60-их година) о гостовању Српског народног позоришта у Москви, Кијеву, Минску, Братислави, Прагу, Будимпешти, Букурешту и Крајови, гостовање Опере и Балета на фестивалу у Варни, сви политички догађаји у граду и Покрајини, сви актуелни догађаји из привреде… По задатку је путовао и у Француску, Немачку, Швајцарску, Италију, Португалију…

Снимио је уверљиве записе ерупције нафтног „вулкана“ код Кикинде, ерупцију гаса код Бечеја и борбу да се обуздају, као и две незапамћене поплаве 1965. на Дунаву, почев од пробоја одбрамбених насипа, правио је репортаже које су емитоване и на Евровизији.

1966. године одређен је да буде једини ТВ-извештач на путовању југословенске државне делегације по земљама Азије (Иран, Индија, Непал, Авганистан и Либан). Камером и пером бележио је сусрете са премијерима и познатим државницима, Индиром Ганди, непалским сувереним краљем Махендром и авганистанским краљем Заиром, иранским шахом Резом Пахлавијем и његовом тадашњом супругом Сорајом…
Радио је за ТВ Београд такође мањи број документарних филмова и серија (52). “Југословени у Октобраској револуцији“, „Југославија у Европи“ – увођење радне недеље од 42 часа. Делимично је радио и на великој серији „Милион људи са коферима“ – о нашим „гастарбајтерима“ у европским земљама, више ауторских емисија за серију ,,Камером кроз свет“, а са Миланом Ковачевићем је за „Караван“ снимио емисије о Ђердапу и Бачкој.

ТВ БЕОГРАД – Војвођанска хроника – Радио је на увођењу сталне недељне емисије од 1968. године. У почетку је био и ко-аутор те емисије уз сарадњу са уредником Милутином Станишићем. Због ангажовања и на документарним филмовима као и нарасле потребе да се Војвођанска хроника знатно прошири, касније је запослен новинар Стеван Чизмић као уредник и новинар ове сталне емисије која је трајала све до почетка рада ТВ Нови Сад, до 1975.

ТВ БЕОГРАД – Програм на мађарском језику – Учествовао је у припремама за покретање програма на мађарском језику и снимио је не само прву, свечану новогодишњу емисију (емитовану 1. јануара 1968. На Првом програму ТВ Београд) него и низ репортажа и емисија. У сарадњи са Карољем Вичеком снимио је и више емисија забавног карактера.

СТВАРАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ФИЛМА У ВОЈВОДИНИ И ОСНИВАЊЕ ПРВЕ ПРОДУЦЕНТСКЕ КУЋЕ „НЕОПЛАНТА ФИЛМ“ (1962 – 1975.)

Истражено: од 1958. до 1975. – 30 филмова

Упоредо са обавезама на Телевизији радио је најнепосредније и на утемељењу професионалне кинематографије у Војводини оснивајући продуцентску кућу ,,Неопланта филм“ 1966.

1978, peru, macu, pikcu, stari, grad, inka, slavuj, hadzic
Славуј Хаџић у Перуу – Мачу Пикчу, стари град Инка 1978. Фото: Приватна архива, преузето са РТВ

Заједно са колегама из новосадског Кино-клуба и другима који су пратили и подржавали њихов рад (Бранко Милошевић, Славуј Хаџић, Стеван Станић, Светозар Удовички, Мирослав Антић, Петар Латиновић и други), у том периоду је, као аутор – филмски сниматељ, урадио 30 документарних филмова. Први професионални филм у Војводини Нове реке (1962) снимао је према сценарију М. Антића, а у режији Б. Милошевића већ као продуцентска група Неопланта.

Крајем 50-их и почетком 60-их годима прошлог века снимао је и прилоге за ФИЛМСКЕ НОВОСТИ, као и низ документарних филмова за потребе града Новог Сада или пак институција које су желеле филмски документ о времену или догађају.

РАД У ТВ НОВИ САД од маја 1976. до 2006.

Истражено: 48 новинарско сниматељских прилога и репортажа за Информативни програм

Истражено: 402 документарна филма – емисије

Преласком у ТВ Нови Сад посвећује се потпуно снимању и режији у Редакцији документарно-образовног програма, где остварује 402 документарна филма и ТВ серије:

ПОЈЕДИНАЧНИ ФИЛМОВИ – ЕМИСИЈЕ различитог жанра, 149;
ПУТОВАЊА, путописни серијал од 61 емисије: Људи и крајеви Јужне Америке, по сценарију и вођству чувеног путописца Тибора Секеља, Чуда и лепоте природе, Човекова сазвежђа, На ћошковима равнице и други…;
КАО ПУТОВАЊА, путописни серијал од 23 емисије: Планине Југославије, Градови мостови, Бање Србије…;
ВОЈВОДИНА У БОРБИ, ЛИКОВИ РЕВОЛУЦИЈЕ РАТНА СЕЋАЊА, учествује у раду на 27 емисија;
КЉУЧ ВЕДРИНЕ, образовни серијал у коме је учествовало више од 70 најзначајнијих личности из разних области – уметници разних профила, новинари, лекари, академици, спортисти… Снима и режира 26 емисија;
ПОРТРЕТИ, серијал у коме снима или снима и режира 23 емисије;
ХОДОЧАШЋЕ, серијал емисија са темама из историје хришћанства и православне вере. Режира сваку од 51 емисије.
МИНИ СЕРИЈЕ – Поред горе наведених серијала, његов стваралачки опус броји и низ краћих серија које чине 42 емисија.
Радећи овај посао пропутовао је целу СФР Југославију, Европу и већину континената, о чему сведоче филмографски подаци.

Био је члан Управе и председник Кино-клуба ,,Нови Сад“, уредник Филмске редакције Трибине младих, један од оснивача ,,Неопланта филм“-а и Удружења филмских радника Војводине, делагат Скупштина Телевизије Београд и, касније, Телевизије Нови Сад, члан Комисије за кинематографију СИЗ-а Културе Војводине, члан жирија на фестивалима аматерског филма (Војводине, Србије, Југославије), Југословенског фестивала документарног и краткометражног филма и 2. Међународног филмског фестивала ,,Златни витез“ одржаног у Новом Саду.

Славуј Хаџић радио је на преко 5048 новинарско сниматељских сторија за Информативни програм и 496 документарних филмова које је снимио, снимио и режирао или само режирао. Радио је и на монтажи 14 документарних филмова.
Постоји око 20 документарних филмова за које не постоје потпуни подаци, те нису обухваћени у филмографији.

НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА
Славуј Хаџић добитник је 69 награда и признања.

Библиографија: Постоји преко 400 библиографских наслова (књига, каталога, часописа и новина) о животу и делу Славуја Хаџића.

Ценећи изузетно и разноврсно дело доајена филма и телевизије, као и чињеницу да је први телевизијски стваралац у историји Војводине, Управни одбор тадашње Радиодифузне установе Војводине Радио-телевизије Војводине је 22. марта 2007. године установио годишњу награду за целокупно ауторско дело на телевизији, под именом „Славуј Хаџић“ која се додељује 29. новембра сваке године, на Дан Радио-телевизије Војводине.

У Новом Саду је 2015. године промовисана и монографија „Славуј Хаџић – живот мишљен сликом“, ауторке Мирјане Хаџић, која, по речима рецезента, није само монографија о једном изузетном ствараоцу, већ и графија о једном нама још блиском свету и животу. Она представља изузетан, вредан и драгоцен допринос наше фотографске и филмске уметности, телевизијског новинарства и културе уопште.

Већ сам наслов монографије, а и фотографија на корицама – Славујев портрет са беретком на глави и пригрљеном филмском камером – упућује читаоца на поље рада овог ствараоца. „Читав мој живот протекао је у знаку филма. Остајем до краја веран љубави из младости – филму и његовој лепоти и снази истине“ – каже Славуј у свом аутобиографском запису.

1 коментар

  1. Pozivam redakciju da obrati pažnju na to koga sve prikazuje kao istaknute ličnosti Bačke Palanke. Prvo, nisu jasni kriterijumi za to. Koga i na osnovu čega svrstati u kategoriju istaknute ličnosti Bačke Palanke?! Opisani gospodin sa Bačkom Palankom ima veze toliko, koliko je živeo u ovoj opštini – četiri godine. Da li ga to kvalifikuje da bude istaknuta ličnost Bačke Palanke!? Tim kriterijumima imaćemo poplavu istaknutih ličnosti… Pozivam redakciju da dobro razmisli, te utvrdi jasne kriterijume za dodelu nezvanične titule „istaknute ličnosti“. U suprotnom, ulazimo u haos…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here