Осликан мурал са ликом Јована Ранисављева у Товаришеву

За живота, урадио је много за боље и лепше Товаришево. "Збогом најбоља неискварена, наивна дечија душо..."

Извор: Товаришево најлепше место

ТОВАРИШЕВО – И поново је мало место у општини Бачка Паланка, Товаришево, показало колико је за једну заједницу важна оданост, љубав и чување успомене на оне који су душу дали за напредак места у ком су одрасли. 


Становници Товаришева на посебан начин одужили су се свом Јовану Ранисављеву и у центру села, на стамбеној згради осликали мурал са његовим ликом. Мурал је осликао Милан Милосављевић

Јовица (Јован) Ранисављев, рођен je 11.08.1977. у Бачкој Паланци. Oсновну школу завршава у Товаришеву, средњу Економску у родној Бачкој Паланци, после које уписује студије економије у Суботици. После одслуженог војног рока 2004. године, враћа се у вољено Товаришево и машта о уређеном селу у које млади желе да се врате.

То га мотивише да са члановима месне заједнице, пријатељима и кумовима организује учестале „радне акције“ за лепше и боље Товаришево. Од малих ногу се врло интересује за историју и геополитику те са деда Миланом (омиљеним ликом из детињства) проводи време запиткујући и слушајући о прошлим временима.

Године 2014. Јован иницира постављање споменика Гаврилу Принципу у центру Товаришева као и изградњу дечијих игралишта, уређење паркова и реконструкцију авиона Милете Протића. Са групом ентузијаста ради на даљем уређењу села, те се постављају клупе и жардињере као и фонтана са мозаиком светог Јустина Ћелијског.

Јован Ранисављев

Такође, захваљујући Јовану оспособљава се теретана и уређује зграда месне заједнице. Јован је био власник пољопривредне апотеке, али у паузама је био ангажован око радова на уређењу села и писања (био је сарадник за неколико новинских агенција).

Уживао је да празником и недељом оде у манастир свете Тројице у Кули. Био је омиљен у друштву што сведочи и број од 36 кумова које је имао.

Напустио је овоземаљски свет 10. новембра 2021. а суграђани су се опростили са њим речима:“ Збогом најбољи пријатељу, брате, куме, сине, рођаче…Збогом најбоља неискварена, наивна дечија душо… Нека ти Бог подари рајско насеље.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here