Христос васкрсе! Православни верници данас славе Ускрс

Хришћани широм света данас ће обележити Ускрс по јулијанском календару, празник који симболизује победу живота над смрћу.

Фото: БАП ВЕСТИ

Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, који спада у најстроже постове, а први мрсни залогаји требало би да буду ускршња јаја која се, према обичају, фарбају у црвено као симбол проливене Христове крви.

Васкрсење Христово, поред српске, данас обележавају руска, грчка, бугарска и етиопска црква, као и један део Ескима који живе на Аљасци, али и православни верници у Египту.

Ускрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победа вере и живота над смрћу. На Ускрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христос, по црквеном учењу, ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата.

Према црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу у Јосифовом врту, а у недељу зором осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб у страху су попадали као мртви, а Исус васкрсао. На Ускрс је, по веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима. Само ученик Тома, који је био одсутан, није одмах поверовао да је Христос ускрснуо, па је морао лично да се увери. Отуда у народу узречица: „Неверни Тома“.

Људи се за овај празник поздрављају са: „Христос васкрсе“ и „Ваистину васкрсе“. Цела недеља празника зове се Светла недеља, а тада се певају радосне црквене песме.

На првом Васељенском сабору у Никеји 325. године, одлучено је да се Ускрс свуда празнује истог дана, пошто се испуне три услова: после пролећне равнодневице, прве недеље после јеврејске Пасхе и после првог пуног месеца.

Ускрс је покретан празник. Увек се везује само за недељу и може „пасти“ у размаку од 35 дана – од 4. априла до 8. маја по старом, јулијанском календару, односно од 22. марта до 25. априла по новом, грегоријанском рачунању времена.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here