Филмски критичари: 15 најбољих филмова свих времена

Тмуран дан проведите уз добар филм

Фото: Pixabay

Интернационални филмски магазин „Sight and Sound“, спровео је највећу анкету икада у којој је учествовао велики број филмских критичара широм света.


Ова анкета спроводи се на сваких 10 година, а ова је рађена 2012. године, и ево који филмови су се нашли на листи:

1. ВРТОГЛАВИЦА, АЛФРЕД ХИЧКОК, 1958.

У ванвременском филму који се бави темом опсесије, бивши детектив који има страх од висине ангажован је да прати жену која је опседнута прошлошћу. Вртоглавица је од стране критичара добила 191 глас.

2. ГРАЂАНИН КЕЈН, ОРСОН ВЕЛС, 1941.

Дебитантски филм Орсона Велса је ремек дело које се увек налази у самом врху када се говори о најбољим филмским остварењима свих времена.То је прича о Чарлсу Фостеру Кејну, новинском магнату чија се борба за моћи одражава на све у његовој околини. Прича прати настојања једног новинара да открије на шта је Кејн мислио када је на самрти рекао „пупољак“. Тако истражујући, новинар сазнаје детаље о животу једног екстремно богатог и моћног и исто толико несрећног човека. Грађанин Кејн је од стране критиичара добио 157 гласова.

3. ТОКИЈСКА ПРИЧА, ЈАСУЏИРО ОЗУ, 1953.

Јапанска филмска драма у којој су главни протагонисти остарели брачни пар Сукиши и Томи Хирајама који долазе из провинције у Токио у посету својој деци. Деца им не посвећују време, па се родитељи осећају запостављеним. Једино њихова снаја Норико, удовица њиховог сина погинулог у рату, покушава да их забави и саслуша. Токијска прича је од критичара добила 107 гласова.

4. ПРАВИЛО ИГРЕ, ЖАН РЕНОАР, 1939.

Правило игре је савремена адаптација комедије Маријанини каприци (Лес Цаприцес де Марианне) француског романтичарског песника и комедиографа Алфреда де Мисеа (1810-1857). Филм је прављен по моделу класичне позоришне фарсе Маривоа и Бомаршеа из 18. века, а музика је прављена на основу дела Моцарта, Јохана Штрауса и Шопена. Овај филм је од стране критичара добио 100 гласова.

5. ИЗЛАЗАК СУНЦА: ПЕСМА О ДВА ЉУДСКА БИЋА, Ф.В. МУРНАУ, 1927.

Мелодрама, у правом смислу те речи. Филм је универзална прича о љубави урађена по краткој причи немачког књижевника Хермана Зундермана. У филму се не зна где је радња смештена, а главне улоге немају имена како људи широм света могли да се препознају. Филм је од критичара сајта “ Сигхт анд Соунд “ добио 97 гласова.

6.2001: ОДИСЕЈА У СВЕМИРУ, СТЕНЛИ КЈУБРИК, 1968.

2001: Одисеја у свемиру је бљештаво, Оскаром награђено постигнуће Стенлија Кјубрика, снажна драма о сукобу човјека и машине, запањујућа игра музике и покрета. Кјубрик је сценарио за филм написао заједно са Артуром Ч. Кларком. Одисеја је од критичара добила 90 гласова.

7. ТРАГАЧИ, ЏОН ФОРД, 1956.

Амерички вестерн филм у ком главне улоге играју: Џон Вејн, Џефри Хантер и Натали Вуд. Трагачи су од критичара добили 78 гласова.

8. ЧОВЕК СА ФИЛМСКОМ КАМЕРОМ, ДЗИГА ВЕРТОВ, 1929.

Осми најбољи филм свих времена (са 68 гласова) према мишљењу критичара чувеног британског филмског магазина је експериментални руски неми филм. Човек са камером био је кулминација Вертовљеве теорије Кино – око, која је полазила од тезе да је камера инструмент налик људском оку, па ју је стога најбоље користити за документовање догађаја из стварног живота. Човек са камером био је технички врло авангардни филм, који још данас зрачи оригиналношћу и виталношћу.

9. СТРАДАЊЕ ЈОВАНКЕ ОРЛЕАНКЕ, КАРЛ ДРАЈЕР, 1928.

Стра­да­ње Јо­ван­ке Ор­ле­ан­ке, француске хероине, јед­но је од ма­лог бро­ја ре­мек-де­ла ко­ја има­ју трај­ну естет­ску вред­ност. Од стране жирија престижног британског магазина, ово остварење добило је 65 гласова.

10. 8&фрац12;, ФЕДЕРИКО ФЕЛИНИ, 1963.

Маестрални Италијан је за своје аутобиографско остварење од филмског жирија освојио 64 гласа и десето место. Филм прати причу режисера који доживљава блокаду креативности, баш какву је он имао непосредно пре стварања овог филма.

11. ОКЛОПЊАЧА ПОТЕМКИН,СЕРГЕЈ АЈЗЕНШТАЈН, 1925.

Совјетски, црно-бели, неми филм снимљен је по наруџбини поводом обележавања двадесетогодишњице прве руске револуције 1905. године, која је угушена од стране царског режима. У основи филма је један сиже – бунт морнара оклопњаче „Потемкин“ у Одеси. Један од најутицајнијих филмова светске кинематографије од стручног жирија добио је 63 гласа.

12. АТАЛАНТА, ЖАН ВИГО, 1934.

Ако постоји врхунски бунтовник и уметник XX века, онда је то Жан Виго, а круни његовог рада Аталанти, критичари угледног часописа дали су 58 гласова. Филм Аталанта говори о младој Јулији која пристаје да живи на броду свог вољеног мужа капетана Жана. Алегоријска прича о незаборавној љубави лепе Јулије и капетана Жана једна је од најлепших љубавних прича икада испричаних.

13. ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА, ЖАН-ЛИК ГОДАР, 1960.

Један од најранијих, најутицајнијх крими-драма Француског Новог таласа од добио 57 гласова и завршио као тринаести најбољи филм свих времена.

14. АПОКАЛИПСА ДАНАС, ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА, 1979.

Радња филма, који је на овој листи освојио 53 гласа, смештена је у време Вијетнамског рата, а догађаји у филму су слободна интерпретација романа Џозефа Конрада Срце таме.

15. КАСНО ПРОЛЕЋЕ, ЈАСУЏИРО ОЗУ, 1949.

Два филма чувеног јапанског редитеља нашла су се међу првих петнаест најбољих филмова, а од стране жирија добио је 50 гласова. Прича истражује однос ода, удовца и његове ћерке која није удата. Реч је о реалистичној оди средњој класи и „обичним људима“ и њиховој емотивности. Драматуршки и стилски филм је струкруриран у четири сегмента, при чему се Озу клони романтизма и патетике.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here