Да ли је протест просветара Бачке Паланке борба са ветрењачама?

Данашњем протесту и обустави рада за сад се нису придружиле све школе у нашој општини! Зашто?

Извршни одбор Синдиката просветних радника Бачка Паланка у петак, 10. маја 2024. године, планира потпуну обуставу рада у свим школама у општини у којима имају чланове и протесни скуп испред Техничке школе „9 мај“.


Протест се организује зато што је бивши ученик Техничке школе „9.мај“, извршио физички напад на професора током часа и нанео му телесне повреде.

Како БАП ВЕСТИ сазнају основне и средње школе у општини које су се прикључиле данашњем протесту:

  • ССШ „Др Радивој Увалић“ Бачка Паланка,
  • Гимназија „20 октобар“ Бачка Паланка,
  • Музичка школа ШОМО „Стеван Христић“ Бачка Паланка,
  • ОШ „Херој Пинки“ Бачка Паланка,
  • ОШ „Вук Караџић“ Бачка Паланка,
  • ОШ „Свети Сава“ Бачка Паланка,
  • ОШ „Десанка Максимовић“ Бачка Паланка,
  • ОШ „Здравко Челар“ из Челарева,
  • ОШ „Бранко Ћопић“ Младеново,
  • ОШ „Милета Протрић“ Товаришево,
  • ОШ „Алекса Шантић“ Гајдобра и Нова Гајдобра,
  • ОШ „Жарка Зрењанина“ из Обровца,
  • ОШ „15. октобар“ из Пивница

Поједине школе које су се придружиле данашњем протесту нису чланови синдиката, али су пружиле подршку овој иницијативи подржавајући борбу за положај просветара. Како сазнајемо, не обустављају све школе рад и наставу на данашњи дан. 

Питали смо и  директорку Техничке школе „9.мај“ у којој се десио инцидент да ли планирају обуставу рада и учешће на данашњем протесту, али Снежана Ивеља нам је рекла да још нису донели одлуку. Међутим, приметили смо да у школи данас нема никога.

Насиље у образовном систему и последњи инцидент у Бачкој Паланци који је шокирао јавност указао је широј јавности на упитан положај просветних радника. Поставља се питање да ли смо заиста спремни да се суочимо са кореном овог проблема? То је питање које се налази на уснама многих у Бачкој Паланци, посебно након што је Унија Синдиката просветних радника Србије најавила потпуну обуставу рада школама у општини, и протестни скуп испред Техничке школе „9. мај“.

Да ли је ово само борба са ветрењачама, узалудни напори да се реши проблем који има корене у дубљим друштвеним проблемима? Или је ово корак ка стварној промени и озбиљном приступу проблему насиља у образовном систему?

Истовремено, треба истаћи и забринутост да ли су измене Кривичног законика, на којима се ради у вези са заштитом запослених у просвети, довољне да се реше овакве ситуације. Да ли ће нове законске одредбе заиста променити културу насиља која се пронела на све делове нашег друштва или је потребно и нешто више?

Протест просветара, иако можда делује као симболичан чин, може бити корак ка стварној промени. Он представља глас за све просветне раднике који свакодневно раде у оваквом окружењу, али и за ученике који су изложени насиљу у својим школама.

Потребно је да сваки појединац, заједно са јавним институцијама, узме озбиљно ове изазове и нађе адекватне и ресурсе и решења. Само тако можемо да излазимо на крај са насљием у нашим школама и да осигурамо безбедно и стабилно образовно за нашу децу.

Бићемо данас на протесту и благовремено ћемо обавестити јавност о свим новостима. Останите уз БАП ВЕСТИ.

2 Kоментара

  1. Страшно, страшно.
    Банде свуда, на свим могућим нивоима, куд год да кренеш.
    И дијете са пет година постаје бандит уз помоћ моћних, бахатих и необразованих родитеља, па ти добро размисли куд ти је пут.
    Тешко нормалном народу у овим мутним временима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here