Поводом напада на професора, огласила се и УСПРС

Унија синдиката просветних радника Србије издала је саопштење у коме се наводи и више детаља о данашњем инциденту

Поводом данашњег напада на професора у ТШ „9 мај“ у Бачкој Паланци од стране малолетног ученика, огласила се Унија синдиката просветних радника Србије. Њихово саопштење преносимо у целости.


НОВО НАСИЉЕ НАД НАСТАВНИЦИМА, ШТА РАДИ ДРЖАВА?

„Дана 8.5.2024. године дошло је до теже повреде наставника у  Техничкој школи 9. мај“ у Бачкој Паланци.

У послеподневној смени, на први час код наставникапрактичне наставе С. З., заједно са свим ученицима из одељења, ушао је и бивши ученик ове школе, M. Б., а садашњиученик ССШ Др Радивој Увалић“ у Бачкој Паланци.

M. Б. је почео да провоцира наставника који га је замолио да напусти учионицу, јер није више ученик школе. По изласку из учионице, М.Б. је физички насрнуо на наставника. О догађају су одмах обавештени хитна помоћ Бачке Паланке, као и МУП. Након лекарског прегледа и констатованих повреда које је задобио, наставник С. З. је превезен у Ургентни центар у Новом Саду. Како сазнајемо, наш колега је задобио прелом носа, а због отока је задржан на неурохирургији на посматрању.

Иако су промењени закони, донети протоколи и упутства, очигледно је да то није довољно и да нисмо ништа научили из догођаја у Трсенику, Рибникару, Малом Орашју и Дубони. Нисмо схватили да се насиље које гледамо свакогдана на телевизији, које чујемо при сваком заседању Скупштине, на изборима, прноси на целокупно друштво. Очигледно је да то јавно насиље многима на политичкој сцени одговара и да не желе да га елиминишу из свакодневног живота.

И на крају се поставља питање шта је са изменама Кривичног законика по питању одредби које се тичу запослених у просвети, а који се наводно  усаглашава са Европском комисијом? Да ли до промене Законика треба у школу да идемо у панцирима или на који начин да се штитимо од насилника? Где је ту држава?“

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here