За петнаест месеци скинуо сам 45 килограма!

Интервју - Мирослав Мики Карановић

Мирослав Карановић је дугогодишњи новинар и ТВ лице Радио телевизије Војводина. Већ дуго година својим видео прилозима обавешава ширу јавност о догађајима из општине Бачка Паланка.


Оно што нас је подстакло да са њим урадимо интервју, ипак није његов сјајан новинарски рад, већ овог пута тема је друга. То је Микијева снага воље да се реши вишка килограма који су почели да му представљају и здравствени проблем.

Тренутак одлуке

„Одувек сам имао вишак килограма и то ми није сметало, умео сам да их носим, а и камера ме воли, тако кажу. Чак и када сам почео да пијем лекове против високог крвног притиска, пре петнаестак година, нисам претерано марио за килажу. Кад смо млади, не обраћамо пажњу на здравље, то је грешка. Онда је организам почео да шаље сигнале да нешто није у реду…притисак ми је био изузетно висок и преко терапије, анксиозни напади постали су све чешћи, губио сам дах и када сам мировао, напади панике били су ужасно искуство“, почиње своју причу Мики Карановић.

Мирослав је одлучио да преконтролише крвну слику а када су стигли резултати, схватио је да мора да променим навике. Лош холестерол је био висок, а добар низак, повећани триглицериди, шећер на самој граници да пређе у дијабетес. Упалио се црвени аларм.

Како је изгледала дијета?

„У децембру 2021. године, почињем да истражујем које намирнице ће ми помоћи да регулишем крвну слику пре свега, почињем свакодневно да шетам по сат времена, неретко и сат и по, то је добро за притисак. Избацујем из јеловника све пекарске производе, а јео сам 2 бурека за доручак, слаткиши су били моја свакодневица, престајем да их конзумирам. Исхрану базирам на овсеним пахуљицама у комбинацији са кефиром, орашастим плодовима, сувим грожђем, то је био доручак. За ручак сам припремао углавном неко поврће (батат, шампињоне, паприку, тиквице), у рерни испечем без уља, па упакујем у интегралну тортиљу, у комбинацији са сиром од сурутке или тофу сиром…обраћао сам пажњу на унос калорија у току дана. Зелена салата у комбинацији са туном је одличан оброк, скуша, лосос, сојине љуспице од којих сам правио пљескавице. Ужина је била јабука, понекад црна чоколада са великим процентом какаа, на крају дана сам пио шољу кефира или јогурта са млевеним ланом“, открива своју дијету Мики.

Први резултати

Већ након шест месеци Мирославу је крвна слика била знатно боља, после 7-8 месеци све се вратило у нормалу, холестерол, триглицериди, шећер у крви.

„Након десет месеци здравог начина живота, дугих шетњи, бржим темпом, ја сам имао 35 килограма мање. У наредна три месеца изгубио сам још 10, значи, са 135 кг, силазим на 90, колико и сада имам. У договору са изабраном докторком, престајем да пијем лекове за притисак, јер се нормализовао. Не пијем их годину и по дана, исто толико моја килажа стоји на 90“, каже Мирослав.

Наставио је са физичком активношћу, шета сваки дан, вози бицикл, здраво се храни и даље. Мирослав нема више напада панике, анксиозности, једноставно, боље се осећа.

Консултације са нутриционистом?

„Нисам се консултовао са нутриционистом. Просто сам нездраву храну пуну угљених хидрата, заменио за здраву, протеинску. Мој проблем су били слаткиши, грицкалице, тесто и некретање. Иначе, месо никада нисам ни јео, па ми није недостајало. Разумем да људи који раде физичке послове морају да једу јачу храну попут меса, да њима овакав начин исхране није прихватљив. Нека се консултују са нутриционистом, ако не могу сами да осмисле адекватан јеловник. Сваки вид подршке важан, пре свега породице. Мој осамнаестогодишњи син је такође доста смршао, а само је избацио слаткише и седење испред рачунара заменио шетњама. Постигли смо циљ“, каже Мики.

Колико је заправо тешко скинути вишак килограма

Сви који имају проблема са вишком килограма, знају да је тешко скинути их, а колико је заправо тешко?

„Тешко је, да се не лажемо. Одлука да желимо нешто добро да урадимо за себе и дисциплина да у томе успемо је кључ. Није ми се сваки дан ишло у шетњу, али сам терао себе, шетао сам и по киши и снегу, јако је важна физичка активност. Тешко је на разним прославама гледати сву ту „дивну“ храну, али снага воље мора бити јача од жеље. Многи крену са разним дијетама, не виде резултате после неколико недеља или месеци па одустану, не треба одустајати“, каже Мирослав и поручује „Кад одлучимо, сви можемо све“!


Мирослав Карановић је живи пример снаге воље и дисциплине. Његов пут до губитка 45 килограма и нормализације здравственог стања је инспиративан пример свима који се боре са вишком килограма. Његова прича показује да је могуће постићи здравље и добру форму кроз промену навика и посвећеност циљу. Мирослав доказује да, уз одлучност и подршку, сви можемо превазићи изазове и постићи жељене резултате.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here