Браћа Денић из Силбаша о пољопривреди

Кукуруз посејали, а паприку и лук увелико наводњавају

Фото: Агроклуб (Динка Богуновић)

У јеку пољопривредне сезоне, дани код Денића протичу брзо, увек недостаје још који сат да се обави све што су зацртали. На њиви су до касно у ноћ, а рано изјутра поново стартују машине и настављају где су стали – започињу причу о браћи Денић из Силбаша на порталу Агроклуб.


Браћа Радован и Никола Денић из Силбаша недавно су посејали кукуруз и почели са наводњавањем паприке и сетвом соје. Ови млади пољопривредници обрађују укупно 100 јутара земље (око 72 ха) у оквиру два регистрована газдинства, а упркос бројним изазовима, поручују: „када радиш оно што волиш, ништа није тешко.“

„Нема спавања и одмора када крену послови. Једини одмор је у мртвом делу сезоне крајем новембра и током празника. Већ од фебруара, ако је лепо време као што је ове године, припрема се механизација за идућу годину и креће нова сезона“, прича старији брат Радован.

Упитан род кукуруза ове године

Завршили су сетву кукуруза на 40 јутара.

„Пред сетву смо поново припремали, чекали смо да услови буду оптимални за ‘бацање’ семена. То подразумева одређену количину влаге да би биљка могла да никне. Најважнија је температура земљишта, оптимално је око 12, 13 степени“, напомиње Владимир Денић, који је својим синовима пренео знање и љубав према пољопривреди. „Прошле године имали смо између седам и осам тона сувог зрна кукуруза по јутру. Какав ће род бити ове године, то нико не зна.“

Соја ће брзо нићи

Оно што знају, јесте да се сетва мора обавити. Радован ће уз млађег брата Николу, који је пре две годне завршио Пољопривредну школу, смер пољопривредна техника, посејати соју на 40 јутара. Са два трактора од 140 коња, крећу у овај посао.

Посејаће више од 400.000 зрна соје по хектару

Без наводњавања нема ништа

Њихова породица се већ годинама интензивно бави и повртарством. Оно што им се показало као најисплативије су зачинска паприка коју саде на шест јутара и презимљујући црни лук на три јутра.

„Паприку смо јуче наводњавали читав дан, а лук смо од августа заливали већ 15 пута. Морамо, иначе род неће бити добар. Уговорена је продаја паприке са дугогодишњим откупљивачима са којима радимо из Хоргоша. Цена паприке би требало да буде као прошле године, 80 динара. Црни лук не иде на уговор, за њега имамо своје неке купце“, прича старији брат.

А да ли је отац поносан што су и синови одлучили да наставе породичну пољопривредну традицију

„Наравно, драго ми је што их учим послу и што ће наставити да се баве пољопривредом. Али опет, не могу да се не питам какву ће перспективу имати, јер је стање у пољопривреди све лошије“, каже Владимир Денић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here