У плану измене закона о пословању таксиста: Предложено да се уведу камере у возила

Да су ове измене неопходне показују последњи инциденти, а у којима су учествовали и таксисти.

Како пише Blic циљ је да се у правилник уведу норме које ће дефинисати бољу заштиту возача таксија, али и путника.


Према информацијама листа, једна од првих уредби у новом правилнику требало би да буде увођење камере у такси возила (двоструких и споља и унутра зарад веће заштите како себе тако и странке коју возе).
Поред тога таксисти траже и:

– веће казне за нелегалне возаче који се представљају као таксисти,
– веће казне за оне који крше прописе у оквиру такси удружења,
– бољу заштиту.
Да су ове измене неопходне показују последњи инциденти, а у којима су учествовали и таксисти. Реч је углавном о непримерном понашању, и кршењу односа клијент-такси, а пријављено је у претходној недељи и полно узнемиравање.

„Подржавамо да се што већи број камера угради у возила. Причамо о камерама које снимају ток вожње, не причамо о камерама које снимају унутрашњост возила. Поборници камере за снимање саобраћајних ситуација, такозваних ауто-камера. Могу да истакнем да од када је уведена мера да је постављен видео надзор у аутобусима градског превоза, да је драстично смањен број судских поступака“, прокоментарисао је за „Блиц“ Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Он каже да је до смањења броја судских поступака дошло највише због тога што је постало врло лако утврдити како се незгода догодила и ко је за саобраћајну незгоду одговоран.

„Претходно је био велики број поступака у којима није било могуће тачно утврдити ко је прошао на црвено светло, где се не зна ко се коме престројио у траку, или ко је прешао на леву страну пута и слично. Дакле, мислим да савесни возачи могу да имају само корист од камера, а свакако и остали. Природно је да када неко зна да се сваки његов покрет снима, он је на тај начин још одговорнији. Верујем да би ова мера водила ка већој одговорности, односно ка савесном понашању таксиста и осталих учесника у саобраћају, а верујем да ће то значити и путницима“, закључује Окановић.
И председник Савеза ауто-такси удружења Србије (САТУС) Александар Бјелић раније је рекао за „Блиц“ да су потребне веће санкције за оне који крше прописе.

Бјелић упућује и на проблем што се поједине апликације изнајмљују нелегалним превозницима.

„Не прихватајте изговоре да је аутомобил на поправци. Не постоји заменски ауто, није дозвољено“, истиче овај саговорник.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here