Preminuo Ivan Tasovac

"Svoj umetnički dar spojio je sa ogromnim entuzijazmom za obnovu i promociju srpskog kulturnog nasleđa čime je zadužio i nas i buduće generacije"

Izvor: Tanjug (Sava Radovanović)

Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture, preminuo je sinoć u Beogradu, potvrđeno je Tanjugu.


Bio je direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001-2013. godine, a početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.

Ivan Tasovac je rođen je 1966. godine u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije.

Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemljama.

Bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine.

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovljeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu i dr. Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja. Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD-u.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji. Realizaciji brojnih ciljeva i projekata ove fondacije doprinosi i Fondacija „Američki prijatelji Beogradske filharmonije“, osnovana 2012. godine u Njujorku.

Kao priznanje za doprinos kulturi u Srbiji, koje je pokazao predvodeći Beogradsku filharmoniju, bio je pozvan da bude jedan od glavnih govornika na debati „Odnos kulture i ekonomskog razvoja“, koja je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana u junu 2013. godine.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara, 2017. godine.

Vučić uputio poruku povodom smrti Ivana Tasovca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom smrti Ivana Tasovca napisao je na Instagramu u emotivnoj poruci da ga je vest o odlasku sjajnog pijaniste i umetnika izuzetno pogodila.

„Izuzetno me je pogodila vest o iznenadnoj smrti Ivana Tasovca, sjajnog pijaniste i umetnika, a pre svega izuzetnog čoveka, iskrenog prijatelja i saborca. Ivan je posvetio život najvećim ljudskim vrednostima – umetnosti i ljubavi prema otadžbini, koju je na svoj sofisticirani i jedinstveni način iskazivao muzikom, nepresušnom energijom i kreativnošću po kojoj će ostati upamćen u najvišim umetničkim i intelektualnim krugovima“, naveo je predsednik Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

„Neumoljivi borac za prefinjenost protiv profanosti, za smisao u površnosti, Ivan je ostavio najdublji trag na umetničkoj sceni, ali i u srcima svih nas koji smo imali čast da ga poznajemo. Počivaj u miru, prijatelju moj, a mi ćemo nastaviti borbu za još bolju i jaču Srbiju, za koju si i ti živeo“, napisao je predsednik Srbije.

Gojković uputila telegram saučešća

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća porodici Ivana Tasovca, u kom je navela:

„Sa velikom tugom sam primila vest o smrti direktora Beogradske filharmonije i nekadašnjeg ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca. Njegova specifična ličnost, harizmatičnost i jedinstvenost ostavili su veliki trag na umetničkoj sceni Srbije. Pamtićemo ga kao čoveka koji je svojim iskustvom, karakterom i radom ostavio značajan trag u našoj kulturi. U ovom tužnom trenutku, u ime Ministarstva kulture i informisanja i svoje lično ime izražavam iskreno saučešće“.

Aja Jung: Ne mogu da poverujem da mog prijatelja nema

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung kazala je za Tanjug da je u šoku zbog iznenadne smrti Tasovca i da ne može da veruje da njenog prijatelja više nema.

Jung je naglasila da kada se desi nešto ovako strašno ljudi prirodno pokušavaju da vrate neko vreme kojeg više nema.

„S Tasovcem sam delila i dobro i zlo…Lepe i ružne trenutke i zaista jedno veliko prijateljstvo za nama. Jednostavno sam toliko šokirana da ću tek za nekoliko dana da shvatim da sam izgubila bliskog prijatelja. Mnogo će mi nedostajati“ kazala je Jung.

Napominje da nas je u vreme pandemije napustilo mnogo dramskih i muzičkih umetnika.

„Pitam se da li je pandemija donela preveliki zamor kod svih. Posebno su protagonisti scenskih umetnosti ugroženi“,kazala je Jung i dodala da pandemija predugo traje.

Saučešće Ivice Dačića

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izrazio je najdublje saučešće povodom smrti Ivana Tasovca.

Potresla me je vest o preranoj smrti Ivana Tasovca, čoveka koji je zadužio srpsku kulturu i sve nas koji smo imali zadovoljstvo da sa njim radimo i privilegiju da budemo prijatelji. Ivanova energija bila je nezapamćena na našoj kulturnoj sceni, bio je neumorni lider ne samo Beogradske filharmonije kojoj je posvetio svoj život, već i cele kulturne scene Beograda i Srbije.

Svoj umetnički dar spojio je sa ogromnim entuzijazmom za obnovu i promociju srpskog kulturnog nasleđa čime je zadužio i nas i buduće generacije. Mnogo planova i ideja ostaće neostvareno, njegov prerani odlazak zaustavio je jedan plemeniti put, preostaje nam da pamtimo vedar duh i da s pažnjom brinemo o svemu što je uradio, navodi se u saučešću Dačića.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here