Тајанствене везе Гаврила Принципа и Товаришева

На данашњи дан, 28.04.1918. године умро је Гаврило Принцип, припадник покрета „Млада Босна“ и атентатор на аустријског престолонаследника Франца Фердинанда.

Товаришево је село које је интересантно по много чему. Између свега осталог и по томе што се у центру Товаришева налази биста Гаврила Принципа иако се зна да Гаврило никад није био у Товариштву.

Ову бисту Гаврила Принципа подигли су мештани Товаришева 2014. године, на 100-годишњицу почетка Великог рата, а открио је Емир Кустурица.

Тајанствене везе Гаврила и Товаришева 

Прва веза Товаришева и Гаврила Принципа иде преко Јована Протића, мештана овог села који је био парох у Сарајеву и члан Младе Босне. Дружио се интензивно са Алексом Шантићем који му је посветио и једну песму – „Путник на одмору”. Иначе, историјски извори казују да је Гаврило Принцип провео последњу ноћ пред атентат на Франца Фердинанда баш у кући Јована и његове сестре Зорке која је била учитељица у Сарајеву. Друга веза Товаришева и Принципа су колонисти који су 1946. дошли у ово село управо из Ливањско-граховског поља одакле је био Гаврило.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here