Трећа Међународна конференција библиотекара у Црној Гори

Дешавања у Народној библиотеци "Вељко Петровић"

106
Извор: НБ "Вељко Петровић"

Национална библиотека Црне Горе “Ђурђе Црнојевић”, у сарадњи са Министарством културе Црне Горе, организовала је Трећу међународну Конференцију библиотекара, архивиста и музеолога на Цетињу 17. и 18. маја 2022. године.


Тема овогодишње конференције била је “Европске смернице за сарадњу библиотека, архива и музеја – УН Агенда 2030 за одрживи развој – Библиотеке, архиви и музеји као посредници, креатори и партнери у подизању културолошке свести и разумевање заједнице”. Овогодишњом Конференцијом, истакнута је потреба за континуираним подстицањем сарадње између баштинских установа библиотека, архива и музеја ради остваривања заједничке мисије – заштите и промоције културне и научне баштине.
Конференцији је присуствовало педесетак учесника из Црне Горе и региона: Србије, БиХ, Словеније, Хрватске и Македоније.

Учесници радног дела Конференције су у шест сесија представили 24 рада кроз примере добре праксе библиотека, музеја и архива из Цетиња, Вуковара, Цеља, Београда, Обреновца, Пљеваља, Чрномеља, Краљева, Битоле, Сиска, Лазаревца, Никшића, Сарајева, Јагодине, Новог Сада, Битоле, Струмице, Кочана и Бачке Паланке. Ово је била прилика да се кроз разговор дође до смерница које ће бити баштинским установама од користи, а тичу се дигитализације као савремене форме заштите и презентовања баштине. Сарадња институције и заједнице на истим задацима, омогућава укључивања ових институција у све облике образовања како формалног тако и целоживотног. Истицање важности сарадње свих институција културе из различитих држава кроз размену искуства и доприноси заузимању значајније позиције на културној мапи света.

Народну библиотеку “Вељко Петровић” из Бачке Паланке представио је коауторски рад Душанке Папић и Драгане Петрић, виших дипломираних библиотекара на тему “Библиотека као подстицај и подршка образовању деце и младих”. Рад се односи на делатност библиотеке усмерен ка младим корисницима са циљем промовисања културе читања, унапређивања информационе писмености, подстицања стваралаштва и интересовања за културне садржаје.

Пред стручне скупове и конференције библиотекари се често питају имају ли нешто ново да понуде, да ли је већ све испричано о књигама, библиотекама, колекцијама и активностима. Трећи Међународни скуп у Цетињу показао је да на причу о књизи и библиотеци не може бити стављена тачка. Сваки радни дан проведен у библиотеци, на било ком одељењу, полазиште је за нову причу и ново искуство које ће бити подстрек за усавршавање у свом послу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here