Детаљно упутство за вађење нових докумената

Доносимо вам списак шта треба да радите ако се пак деси да останете без неког документа

Колико пута сте изговорили или чули реченицу, Новац мање-више, али само документи да су ми ту! Ево шта да радите уколико останете без докумената. 


Лична карта

Сходно Закону о личној карти, лице које остане без личне карте дужно је да без одлагања пријави нестанак личне карте надлежном органу. Лице које изгуби личну карту дужно је да се обрати организационој јединици Министарства унутрашњих послова по месту свог пребивалишта, која ће несталу личну карту решењем прогласити неважећом, након извршене уплате ( уплатница генерисана на порталу е-Управа).

Лична карта проглашена неважећом оглашава се на званичној веб презентацији Министарства унутрашњих послова. Захтев за издавање нове личне карте подноси се лично у полицијској управи или станици, по месту пријављеног пребивалишта, односно боравишта, при чему је неопходно:

– Претходно издата лична карта или (уколико је изгубљена) друга важећа исправа из које се може утврдити идентитет подносиоца захтева (нпр. пасош или возачка дозвола);
– Уплатница генерисана на порталу еУправе;
– По жељи, фотографија величине 50х50 мм (која верно приказује лик подносиоца захтева, на једнобојној сивој позадини, не старија од шест месеци и која испуњава услове прописане у члану 21. Правилника о личној карти) за особу којој се први пут издаје биометријска лична карта.

По службеној дужности, уз сагласност странке, прибављају се подаци из следећих докумената:

Извода из матичне књиге рођених (у случају првог издавања биометријске личне карте, а сваки наредни пут само у случају да је дошло до промене неког од личних података подносиоца захтева евидентираних у наведеном документу);
Уверења о држављанству (у случају првог издавања биометријске личне карте, а сваки наредни пут само у случају да је дошло до промене неког од личних података подносиоца захтева евидентираних у наведеном документу);
Извода из матичне књиге венчаних (у случају промене презимена приликом склапања брака).

Административна такса за оглашавање личне карте неважећом износи 900 динара, а уплатницу можете генерисати на порталу еУправе.

Износи такси за замену личне карте су:
928,80 динара + 226 динара = 1.154,80 динара. Будите спремни на мало већи износ јер се на ову цену додаје и провизија банке или поште тако да је коначна цена око 1.200 динара. Једна од новина у закону о личним картама јесте оглашавање личних карата неважећим уколико су нестале, односно, изгубљене. До сада се то радило у Службеном гласнику, док ће се, према новим правилима, овај посао завршавати на сајту Министарства унутрашњих послова.

Здравствена књижица

Књижица би требало у “Службеном гласнику” да се прогласи неважећом, а на порталу “еУправе” можете да се пријавите за нову исправу. Особа која изгуби здравствену књижицу треба да је одјави, тако што ће попунити одређену признаницу и уплатити износ од 798 динара на име објављивања огласа о изгубљеном документу у “Сл. гласнику РС”. На основу копије признанице, која је доказ да је претходна књижица одјављена, осигураник може предати захтев за издавање нове у Републичком фонду за здравствено осигурање.

За физичка лица (осигураници и чланови породице) позив на број се добија на основу шифре општине матичне филијале односно испоставе:

Уплатилац: Име и презиме, адреса становања, место пребивалишта

Сврха уплате: Трошкови за издавање картице здравственог осигурања

Прималац: Републички фонд за здравствено осигурање

Износ: – 400,00 (ако здравствену картицу преузимате у просторијама надлежне испоставе, односно филијале Републичког фонда за здравствено осигурање) односно

– 544,00 (уколико се изјасните да Вам се здравствена картица испоручи поштанском доставом на кућну адресу)

Рачун примаоца: 840-742362843-74 / Позив на број: Свака филијала/испостава има посебан позив на број.

Банковна картица

Процедура код нестале картице може да се разликује у зависности од тога у којој банци имате рачун, али први корак је блокада картице. Блокада може бити привремена или трајна.

Уколико неко искористи вашу картицу, обавезно је да пријавите сваку евентуалну трансакцију извршену услед неовлашћеног коришћења картице, односно података са картице. Ако се установи да је дошло до крађе картице, потребно је да такво нешто пријавите и МУП-у.

Возачка дозвола

Уместо возачке дозволе или пробне возачке дозволе у којој су погрешно уписани подаци, изгубљене, украдене, оштећене или уништене возачке дозволе (на захтев имаоца дозволе) издаје се нова возачка дозвола. Уз захтев је неопходно приложити:

– Изјаву подносиоца о разлозима и околностима због којих се тражи

издавање дупликата;
– Возачку дозволу (ако је оштећена или су у истој погрешно уписани подаци);
важећу личну карту на увид;
– Уплатница генерисана на порталу еУправе.

Нова возачка дозвола требало би да буде готова за седа до десет дана.

Добра вест је то да, док чекате да вам стигне нова возачка дозвола, можете да возите с потврдом коју добијате од Министарства унутрашњих послова, по предаји горенаведених докумената.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here