Sa novinama u školsku godinu

ŠOMO "Stevan Hristić"

492

Na početku nove, 2019/2020. godine, posetili smo Školu za osnovno muzičko obrazovanje „Stevan Hristić“ i razgovarali sa direktorkom, Sandrom Milutinović.


– Početak školske godine protiče u ustaljenim radnjama, izrada rasporeda usklađenog sa osnovnim školama, dok u Baču uvodimo međusmene jer to najviše odgovara povećanju broja učenika u tom mestu.

[wonderplugin_slider id=10]

 

– Problemi se rešavaju u hodu, školsku godinu počinjemo uspešno sa 257 učenika od 1. do 6. razreda, anjih 30 je krenulo u pripremni razred, što je ukupno 287 đaka. Pored već postojećih obrazovnih profila klavir, harmonika, violina, tambura, gitara, klarinet i flauta, od ove godine smo uveli i solo pevanje. Ono iskače iz dosadašnje prakse, tako da pored instrumentalnog, sad se bavimo i vokalnim muziciranjem u jednom ozbiljnijem smislu i to je odgovor na česta pitanja, da li se u našoj školi može izučavati i pevanje. Predavaće profesorka solo pevanja Marija Antić, koja počinje rad sa sedam polaznika, koji su ili srednjoškolci ili zreli ljudi, a imaće priliku da steknu niže muzičko obrazovanje, a izučavaće pored solo pevanja i uporedni klavir i solfeđo.

– Druga novina, koja kreće od ove školske godine, jeste formiranje još jednog orkestra, pa ćemo imati dva oficijelna: orkestar harmonika i mešoviti orkestar, kog će činiti učenici žičanih instrumenata, pojačani duvačima, a orkestar će voditi nastavnica Zorica Živković. Naravno, tu je i naš hor tako da ćemo imati bogatiju ponudu u izvođačkom smislu, a i sami učenici će imati više mogućnosti da prikažu svoje sposobnosti u orkestarskom muziciranju.

– Pred nama je nastup orkestra harmonika u Baču, na „Danima evropske baštine“ 21. septembra. Već godinama nastupamo i drago nam je što imamo s kim da se reprezentativno pojavljujemo na toj lepoj i značajnoj manifestaciji. U našoj koncertnoj sali, pre toga, 18. septembra, biće održano pesničko veče, u okviru naše tendencije da ustupimo naše resurse i drugim umetnicima. Vladimir Pejović, roditelj dva naša učenika, održaće promociju svoje knjige.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here