Златна медаља из солфеђа за Николу Чутуру

Музичка култура

705
Извор: Недељне новине

На 31. Републичком такмичењу из солфеђа и теорије музике, које се одржало 2. и 3. децембра у Београду, Никола Чутура, ученик трећег разреда ШОМО „Стеван Христић“, освојио је златну медаљу у дисциплини солфеђо у IIIа категорији са максималних 100 бодова и додељена му је специјална награда „ЛАУРЕАТ“, што значи – апсолутни победник у својој категорији.


Од првог разреда Никола осваја само 1. награде из солфеђа на Републичким и међународним такмичењима у Србији и иностранству а последње две су специјалне награде „ЛАУРЕАТ“ са максималних 100 бодова.

Наставница Татјана Хаџиалић:

– Никола је талентован ученик, веома вредан и музикалан. Његова лепота гласа и емоције коју уноси у извођењу композиција које први пут види на такмичењу, осваја жири. Никола компонује и записује своју музику, пева у хору, свира клавир на концертима музичке школе, живи за музику. Наш рад на солфеђу је напоран, проводимо сате и сате да бисмо усавршили интонацију, изградили прецизан ритам, записивали мелодијске диктате, све такмичарске елементе. А онда Никола изађе пред жири и тако професионално, а спонтано, са лепим гласом све освоји.

Никола Чутура:

– Веома сам срећан што сами ове године освојио максималан број бодова и поново добио специјалну награду „ЛАУРЕАТ“. Моја професорица Татјана Хаџиалић и ја вредно смо се спремали и радили за ово такмичење. Није било лако, али се исплатило. Имао сам малу трему, али чим сам кренуо са првим тактовима, трема је нестала. Обожавам да идем на такмичења из солфеђа, а посебно волим да путујем и да се дружим са осталим такмичарима из наше музичке школе. Поред музичке, идем и на глуму и на рукомет, а похађам основну школу „Вук Караџић“.

Марија Чутура (Николина мајка):

– Николин таленат за музику је био евидентан још док је био веома мали. Сви смо знали да ће уписати музичку школу, али нисмо ни сањали да ће да помера сопствене границе. Веома је заволео клавир а посебно је заинтересован за солфеђо захваљујући својој наставници Тањи, која је препознала у њему тај фактор X. Морам да нагласим да нам је част што похађа музичку школу Стеван Христић, јер је она одувек важила за једну од најистакнутијих школа у нашем свету музике. Веома смо поносни на Николу и његове успехе. Иако је још увек дете, евидентно је да већ сада ужива бавећи се уметношћу. Хвала још једном музичкој школи, а посебно нашој наставници Тањи, без које сви ови успеси не би били могући.

Поред изванредног успеха Николе Чутуре, вредно је поменути и остале такмичаре из ШОМО „Стеван Христић“ који су освојили прве награде у дисциплини теорија музике на 31. Републичком такмичењу из солфеђа и теорије музике, одржаног у Београду 2. и 3. децебра, 2023. године. Ученици наставнице Татјане Хаџиалић: Вишња Радаковић, Јелена Мартић, Лена Тртић, Александра Јовић, Дуња Радованов, Милица Радаковић.

Ученици наставнице Зорице Кљајић: Никола Јанковић, Анђелија Тица, Матија Грубор, Филип Прел, Вера Стојановић, Вук Прица. Ученици наставнице Љубице Илић: Давид Грубор, Матеа Прел, Јована Вишекруна.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here