Ovo su naša tri kandidata za titulu najboljeg nastavnika na svetu

702
Nastavnici iz raznih zemalja na ovom takmičenju (arhivska fotografija)

Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike u srednjoj školi „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu, Dragan Kuveljić, učitelj u osnovnoj školi „M. Stiković“ u Prijepolju i Katarina Veljković, nastavnica računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji srpski su kandidati za titulu najboljeg nastavnika na svetu.


O tome je odlučio žiri nacionalnog takmičenja, a Udruženje „Živojin Mišić“ proglasilo je pobednike koji će se boriti za titulu najboljeg na svetu u okviru projekta „Nešenal tičer prajz“ koji je deo projekta „Global tičer prajz“, a koji organizuje Fondacija „Varki“.

Fondacija je osnovana 2010. godine, sa uverenjem da je nastavnička profesija ključna za globalnu budućnost, a Udruženje „Živojin Mišić“ je partner fondacije od prošle godine.

Projekat „Najbolji edukatori Srbije“ postao je tako pretkvalifikaciono takmičenje za „Nešenel tičer prajz“, a u Udruženju „Živojin Mišić“ kažu da im je cilj da od već nagrađenih Najboljih edukatora Srbije izaberu one koji će nas predstavljati u svetu.

[wonderplugin_slider id=22]

 

„Kroz ovaj projekat želimo još jednom da pohvalimo, nagradimo i ohrabrimo izuzetne nastavnike u Srbiji i damo im mogućnost da se nađu na jednom od najvećih svetskih takmičenja u sferi obrazovanja“, kažu u Udruženju „Živojin Mišić“.

U žiriju su ove godine bili Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Dragica Pavlović Babić, koordinatorka PISA istraživanja u Srbiji, Dušan Basalo, partner u konsultantskoj firmi „Atrija grup“, Ivana Cenerić, koordinator istraživanja u Centru za obrazovne politike, Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, Srđan Verbić, bivši ministar prosvete i Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica.

A kriterijumi koje su kandidati morali da ispune, a koje propisuje organizator „Tičer prajza“ za ovu godinu, bili su: upotreba efektivnih nastavnih praksi koje utiču na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou, upotreba inovativnog nastavnog programa koji je inspirisan metodama koje rešavaju nove izazove u budućnosti, lična postignuća, uticaj na zajednicu, razvijanje učenika kao građanina sveta, prepoznavanje njihovog rada od strane zajednice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here