Последице олујног невремена у Бачкој Паланци и даље видљиве (ВИДЕО)

Докле се стигло у санирању штете у Војводини?

Последице олујног невремена које је прошлог лета погодило Војводину и даље су видљиве. Поједини објекти су реновирани, а неки ни после шест месеци од олује нису санирани, док су шумска подручја у Бачкој Паланци и Бегечу потпуно девастирана, преноси Euronews Србија. 


У невремену је тада порушена кућа Теодора Кезмића из Челарева, која је реновирана након разорне олује. Општина Бачка Паланка му је обезбедила сав грађевински материјал, а он је са мајсторима урадио остатак посла.

Кезмић је у августу прошле године испричао да није могао да спава и да је стално гледао у небо стрепећи од кише.

Од када му је порушена кућа, сналазио се и спавао је у ходнику.

„Чекао сам да се направи кућа. Чекао сам дуго, месец дана сигурно“, рекао је за Euronews Србија Кезмић, који је одмах осигурао своју реновирану кућу.

Да би наставила да живи у кући са које је невреме прошле године одувало кров, Варвара Лукач из Бегеча је морала је одмах да купи нов и то по цени од око 3.500 евра, а новац је позајмила.

Град Нови Сад јој је, са друге стране стране, на рачун одштете уплатио 100.000 динара, тек мање од трећине уложеног новца.

„Сви други су ми рекли да треба да будем задовољна што сам уопште добила било какву одштету и што је она легла након пар месеци на мој рачун“, рекла је Лукач за Euronews Србија.

Поткровље једне зграде у новосадском насељу Лиман потпуно је уништено у прошлогодишњој олуји. Тако су породице које су живеле у осам станова морале да се иселе. Међу њима је и породица Дејана Иванишевића.

Он објашњава да је поткровље надограђено па постоје проблеми са папирима и да је то разлог зашто Град није одмах могао да крене у санацију.

„И ево коначно је Град одлучио да лупи шаком о сто и да каже – ми то санирамо. Осам породица, осам станова је нефункционално читавих шест месеци али ја се надам срећном крају“, каже Иванишевић за Euronews Србија.

Како тече санација уништених шума

Од последица олује страдало је и више од 2.000 хектара шуме у Војводини и то највише у Бачкој Паланци и околини Бегечке јаме.

Та подручја су потпуно девастирана, а из ЈП „Војводина шуме“, са друге стране, уверавају да санација тече и брже него што су планирали.

„То показују подаци и евиденција коју имамо, и реализација. Ми смо свакодневно на терену. Зато што смо све снаге усмерили на санацију. То је јако важно зато што треба санирати тај дрвни материјал да не пропадне, извући га из шуме и тамо подићи нову шуму“, рекао је за Euronews Србија извршни директор за шумарство, екологију и развој ЈП „Војводина шуме“ Марко Маринковић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here