Субвенције за самозапошљавање и у Бачкој Паланци

Из НСЗ наводе да и међу незапосленим Бачкопаланчанима влада појачано интересовање за покретање сопственог посла

Национална служба за запошљавање 5. априла је објавила 12 Јавних позива за реализацију мера активне политике запошљавања у овој години. Међу њима су и два Јавна позива за доделу субвенција за самозапошљавање: један за сва незапослена лица и други за незапослена лица ромске националности.


Интересовање за овај програм подстицања запошљавања је последњих година у порасту, па је тако у претходној години близу 600 незапослених са евиденције Филијале Нови Сад конкурисало за ову врсту субвенције. Међу њима је било 59 незапослених са пребивалиштем на територији Општине Бачка Паланка.

Судећи према броју поднетих захтева у првих десет дана од објављивања овогодишњих Јавних позива, интересовање за сада надмашује прошлогодишње. Дневно, Филијала у Новом Саду прими у просеку 25 захтева за субвенцију за самозапошљавање.

На наше питање колико се младих опредељује за овај вид запошљавања за БАП вести из Националне службе за запошљавање кажу да је уз подршку овог програма, претходне године отворено 166 нових предузећа на подручју Јужнобачког округа.

„Од тог боја чак две трећине ових компанија су основале жене. Охрабрује и удео младих у водама предузетништва јер је скоро сваки други добитник субвенције млађи од 30 година. Иначе, просечна старост оних који се опредељују за субвенције је 36 година“, кажу из НСЗ.

Из НСЗ такође наводе да и међу незапосленим Бачкопаланчанима влада појачано интересовање за покретање сопственог посла. Нови предузетници који су свој посао покренули уз помоћ субвенција за самозапошљавање послују претежно у области личних и занатских услуга, затим здравствених услуга, као и интелектуалних услуга и у области производног занатства. Тако су у последњих пар година отворени нови фризерски и козметички салони, браварске и столарске радионице, перионица веша, тепих сервис, угоститељске радње, књиговодствени бирои, студија за пројектовање и дизајн, покренута је производња одеће и многе друге делатности.

Јавни позиви Националне службе за запошљавање расписују се једном годишње. Напомињемо да, поред Националне службе, подршку развоју предузетништва путем субвенција за незапослена лица са територије АП Војводине пружа и Покрајински секретаријат за привреду и туризам. Јавни позив за ову намену, биће ускоро објављен.

Одлука о одобравању субвенције доноси се на основу ранг-листе, а након провере испуњености услова Јавног позива и приложене документације и бодовања поднетог захтева са бизнис планом, у року од 30 дана од дана истека Јавног позива.

Детаље конкурса можете погледати ОВДЕ. Рок за подношење захтева је 15. мај.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here