Како се хитна служба у Бачкој Паланци носи са метеоролошким рингишпилом?

О томе како ове нагле промене утичу на грађане Бачке Паланке разговарали смо са докторком Нином Милаковић, лекаром у СХМП Дома здравља "Др Младен Стојановић" из Бачке Паланке.

Ове године април је решио да нас провоза кроз више годишњих доба у кратком временском року. Од пријатних пролећних температура, преко готово летњих до правих јесењих.


О томе како ове нагле промене утичу на грађане Бачке Паланке разговарали смо са докторком Нином Милаковић, лекаром у Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља „Др Младен Стојановић“ из Бачке Паланке.

Према речима докторке Нине ове промене времена највише утичу на хроничне болеснике, болеснике са респираторним тегобама, кардиоваскуларне и цербоваскуларне болеснике као и на особе са психичким тегобама у смислу погоршања њиховог здравственог стања.

Поред хроничних болесника, ове велике температурне осцилације утичу и на здраве особе појавом метеоропатских тегоба у виду главобоље, умора, малаксалости, раздражљивости, промене расположења и несанице.

Забележен је и пораст респираторних вирусних инфекција

На наше питање на које тегобе се грађани највише жале, докторка Нина Милаковић је изјавила: „Поред метеоропатских тегоба, грађани се највише жале на варијације крвног притиска, појаву респираторних тегоба, осећаја недостатка ваздуха. Такође, сада има и више пацијената са повишеном телесном температуром, гушобољом и другим респираторним симптомима. Ове тегобе се не јављају увек истовремено када и временске осцилације, често се јављају непосредно пре или после временских промена“.

Докторка Милаковић наводи и тај податак да се у току претходне ноћи, у СХМП јавило око 30 пацијената, највише хроничних болесника, због наглих варијација крвног притиска, осећаја гушења код астматичара, деца и одрасли због повишених телесних температура и акутних респираторних тегоба.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here