Ухап­ше­ни пљач­ка­ши ор­де­ња из Па­ла­те „Ср­би­ја”

По­ли­ци­ја тра­га за Сло­бо­да­ном Хо­ме­ном, бив­шим др­жав­ним се­кре­та­ром Ми­ни­стар­ства прав­де, због сум­ње да је ор­га­ни­зо­вао кра­ђу ску­по­це­них др­жав­них од­ли­ко­ва­ња

412

Осам осо­ба, од ко­јих су две же­не, ухап­ше­но је, а за још дво­ји­цом осум­њи­че­них се трага под сум­њом да су опљач­ка­ли др­жав­но ор­де­ње из де­сног кри­ла згра­де некадашњег СИВ-а.

Ме­ђу осум­њи­че­ни­ма је, ка­ко се не­зва­нич­но са­зна­је, и адво­кат Сло­бо­дан Хо­мен, бив­ши др­жав­ни се­кре­тар Ми­ни­стар­ства прав­де у вла­ди пре­ми­је­ра Мир­ка Цвет­ко­ви­ћа. Иста са­зна­ња го­во­ре да се пљач­ка др­жав­них од­ли­ко­ва­ња до­го­ди­ла још 2011. го­ди­не, као и да је упра­во Хо­мен, ко­лек­ци­о­нар ор­де­ња, на­ло­жио по­је­ди­ним за­по­сле­ни­ма да др­жав­на од­ли­ко­ва­ња из­но­се из про­сто­ри­ја у ко­ји­ма се чу­ва­ју и предају га ње­му, због че­га је за њим рас­пи­са­на по­тер­ни­ца.

Из кан­це­ла­ри­је за ор­де­ње, ка­ко је са­оп­шти­ло Тре­ће основ­но јав­но ту­жи­ла­штво, украдено је 43.000 др­жав­них ор­де­на из­у­зет­но ве­ли­ке вред­но­сти.

„У оп­се­жној ак­ци­ји хап­ше­ња ко­ја је ор­га­ни­зо­ва­на од стра­не Тре­ћег основ­ног јав­ног тужилаштва у Бе­о­гра­ду и Упра­ве кри­ми­на­ли­стич­ке по­ли­ци­је, Слу­жбе за су­зби­ја­ње кри­ми­на­ла при­ве­де­но је осам ли­ца Ј. М. (1959), Н. А. (1961), И. З. (1971), О. П. Г. (1959), С. С. (1980), А. Т. (1964), А. Р. (1963) и Р. К. (1960), док је за дво­ји­цом осумњичених С. Х. (1972) и С. Б. (1978) Тре­ће ту­жи­ла­штво су­ду под­не­ло пред­лог за рас­пи­си­ва­ње по­тер­ни­ца”, са­оп­шти­ло је Тре­ће ОЈТ.

Пре­ма на­во­ди­ма кри­вич­не при­ја­ве, за са­да се сум­ња да је 10 осо­ба у са­и­звр­ши­ла­штву из кан­це­ла­ри­је за ор­де­ње, ко­ја се на­ла­зи у де­сном кри­лу згра­де, из­вр­ши­ло те­шку крађу др­жав­не имо­ви­не, и то 43.000 др­жав­них ор­де­на из­у­зет­но ве­ли­ке вред­но­сти.

Осум­њи­че­ни су са­слу­ша­ни и сви су из­не­ли од­бра­не. На­кон то­га Тре­ће ту­жи­ла­штво под­не­ло је су­ду пред­лог да се че­тво­ри­ци осум­њи­че­них од­ре­ди при­твор, за дво­ји­цом рас­пи­ше по­тер­ни­ца и од­ре­ди при­твор, јер ни­су до­ступ­ни др­жав­ним ор­га­ни­ма, као и да се за три осо­бе од­ре­ди ме­ра обез­бе­ђе­ња не­сме­та­ног во­ђе­ња кри­вич­ног по­ступ­ка.

„Тре­ће основ­но јав­но ту­жи­ла­штво у Бе­о­гра­ду на­ста­вља са Упра­вом кри­ми­на­ли­стич­ке по­ли­ци­је, Слу­жбом за су­зби­ја­ње кри­ми­на­ла да­љи рад на ра­све­тља­ва­њу свих де­та­ља пред­мет­ног до­га­ђа­ја и рад на утвр­ђи­ва­њу иден­ти­те­та свих ко­ји су уче­ство­ва­ли у овој те­шкој кра­ђи др­жав­не имо­ви­не, о че­му ће јав­ност би­ти на­кнад­но оба­ве­ште­на”, до­да­је се у са­оп­ште­њу.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here