Преминуо легендарни редитељ Вељко Булајић

Вељко Булајић стекао је култни статус као водеће име такозваног партизанског жанра, а режирао је прегршт филмова, међу којима је највећи и најскупљи ратни спектакл бивше Југославије – Битка на Неретви

277
Фото: Screenshot YouTube

Један од највећих филмских редитеља бивше Југославије Вељко Булајић преминуо је у 97. години, пренео је Вечерњи лист.


Вељко Булајић стекао је култни статус као водеће име такозваног партизанског жанра, а режирао је прегршт филмова, међу којима је највећи и најскупљи ратни спектакл бивше Југославије – Битка на Неретви.

Булајић је рођен у селу Вилуси поред Никшића 22. марта 1928. године. Већ са 15 година приступио је партизанима, а након рањавања, био је одведен у италијански концентрациони логор.

Његова браћа такође су рат провела у покрету отпора и логору, а касније ће му брат Стеван помоћи у писању Козаре и Битке на Неретви.

Након Другог светског рата, Булајић је био стациониран у војној бази у Загребу, где је развио љубав према седмој уметности и због чега је отишао у Италију на филмске студије. Касније је био помоћник легендарним редитељима Федерику Фелинију и Виторију де Сики.

Први дугометражни играни филм Влак без возног реда режирао је 1959. године. Сложена драма о присилним миграцијама сиромашног руралног становништва Далматинске Загоре постао је моментални хит.

Његов дебитантски филм номинован је за престижну Златну палму у Кану, а освојио је четири Златне арене у Пули, укључујући Велику златну арену за најбољи филм.

Наредна два филма – Рат и Узаврели град – такође су прошла веома запажено, а Рат је номинован за Златног лава у Венецији.

Лувр, Пикасо и номинација за Оскара

Пажњу међународне јавности привукло је наредно остварење Козара (1962), која је такође освојила Велику златну арену, а премијеру је имала у Лувру. На Московском филмском фестивалу добила је златно признање.

Неколико година касније уследио је најскупљи пројекат бивше Југославије – Битка на Неретви, за коју је написао сценарио и режирао.

Филм је врло брзо стекао култни статус и забележио огромну популарност. У Југославији га је гледало више од четири милиона људи, а широм света чак 350 милиона. Популарности филма свакако је допринела глумачка екипа, коју су, осим домаћих звезда, чинили и Јул Бринер, Сергеј Бондарчук, Орсон Велс…

Постер за филм израдио је нико други до Пабло Пикасо, који је као компензацију тражио сандук југословенског вина, а музику компоновао оскаровац Бернард Херман. Битка на Неретви номинована је за Оскара у категорији најбољег страног филма.

Након огромног успеха, Булајић је наставио да режира бројне филмове, попут Атентата у Сарајеву, Човјека кога треба убити, Великог транспорта, Обећане земље…

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here