Месец књиге у бачкопаланачкој библиотеци

У огранцима библиотеке у свим насељеним местима организоване су књижевне промоције и дружења са малишанима у одељењима библиотеке

Извор: Народна библиотека "Вељко Петровић"

Месец октобар је посвећен писаној речи, књизи, књижевном стваралаштву, читању и дружењу са књигом. Народна библиотека „Вељко Петровић“, као и сваке године, обележава Месец књиге, од 15. октобра до 15. новембра, низом активности које се организују у просторијама Библиотеке.


Радионичарски рад са децом започет је са Дечјом недељом чији је слоган ове године био „Шта детету треба да расте до неба“, у намери да укажемо на важност читања од најранијих дана. Том приликом је Дечје одељење угостило малишане из ПУ “Младост“, вртића „Различак“ и „Лотус“.

Дечје одељење су посетили и мали школарци, прваци, све три основне школе нашег града. У огранцима библиотеке у свим насељеним местима организоване су књижевне промоције и дружења са малишанима у одељењима библиотеке. Указано је на важност писане речи и дружења са књигом кроз игру и читање, а за библиотеку можемо рећи да је подстицајно и сигурно окружење у којем деца могу да развију своје потенцијале  у атмосфери пуног опуштања.

Програми са основцима као и са ученцима средњих школа, кроз радионички рад, библиотекарке Борислава Тољагић Сегеди и Милка Родић наставиће и у наредном периоду, у току обележавања Месеца књиге. У том периоду свим нашим суграђанима, који осећају потребу за читањем и да се друже са књигом, библиотека ће омогућити бесплатан упис. Одељење за одрасле кориснике наставља сарадњу са професорима и ученицима средњих школа кроз едукативне радионице које су ове године посвећене делу нашег великог књижевника Меше Селимовића.

Месец књиге је увек везан и за Међународни сајам књига у Београду који се ове године одржава 65. пут под слоганом „Повратак написаних“. Београдски сајам је највећа манифестација културе у Југоисточној Европи, која је посвећена књизи. Сајам се бави промоцијом књиге, књижевног стваралаштва, образовањем и културном разменом са иностранством. Сајам сваке године угости најзначајније домаће, али и иностране писце и издаваче. Овогодишњи гости из иностранства су Ајфен Тунч из Истанбула, Ђорђе Матић из Загреба, Ђовани Дозини из Перуђе и Патрик Бесон из Париза, који је написао књигу о Новаку Ђоковићу чија ће промоција бити 28. Октобра.

У оквиру Сајма књига шездесет српских аутора потписиваће своја дела на штандовима издавача.

На овогодишњем Сајму књига земља почасни гост је Румунија на чијем штанду ће се представити тридесет аутора. Слоган штанда је „Књига за пријатеља“.

Библиотекари Народне библиотеке „Вељко Петровић“ посетиће Сајам књига како би се упознали са новом издавачком продукцијом, присуствовати предавањима, презентацијама, промоцијама, округлим столовима и трибинама на којима ће се говорити о важним темама везаним за књижевност, издаваштво и културу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here