Одржана трибина „Учитељство у Срба – 245 година трајања (1778-2023)“

У Народној библиотеци "Вељко Петровић"

138
Извор: НБ Вељко Петровић

БАЧКА ПАЛАНКА – У петак, 17. марта у сали Народне библиотеке “Вељко Петровић” одржана је трибина “Учитељство у Срба – 245 година трајања (1778-2023)”. Предавач је био проф. др Саша Марковић, декан Педагошког факултета у Сомбору.


Учитељство у Срба има дугу традицију и значајно је за очување идентитета српског народа. Аврам Мразовић, надзорник српских школа у јужној Угарској отворио је “Норму”, прву школу за образовање учитеља, претечу славне сомборске “Препарандије”, односно данашњег Педагошког факултета.

Сомборска учитељска школа је за 245 година свога постојања, дала свим крајевима српског језичког подручја хиљаде способних учитеља. Њени професори били су аутори низа уџбеника од првих буквара до савремених уџбеника педагогике. Из редова ове школе израстао је низ наших великана, као што су педагози: др Паја Радосављевић, Војислав Бакић, Петар Деспотовић; књижевници: Мита Калић, Исидора Секулић, Јован Дучић и други; композитори: Јосиф Маринковић и Петар Коњовић; сликар Иван Радовић и низ других научних, културних и јавних радника.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here